Četvrtak, 26 rujna, 2024

UBRZAN DIPLOMATSKI TEMPO: U posjetu BiH dolazi turski predsjedik Erdogan, predsjednik Srbije Nikolić i sveti otac papa Franjo!

Vrlo

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je u Sarajevu boravila početkom ožujka, otvorila je seriju posjeta na najvišoj razini: predsjednik Republike Bugarske Rosen Plevneliev boravio je u Sarajevu 22. i 23. travnja, sredinom svibnja i početkom lipnja BiH će posjetiti turski predsjednik Erdogan, predsjednik Srbije Nikolić i poglavar Katolitčke crkve papa Franjo.

Serija posjeta visokih dužnosnika koji su posjetili BiH ili će to učiniti u narednih tridesetak dana, u diplomatskim krugovima se tumači kao snažna podrška BiH na putu euroatlanskih integracija i rješavanja unutarnjih proturječnosti. U tom kontekstu treba promatrati iznimno značajnu posjetu njemačkog šefa diplomacije Frank Waltear Steinmeiera i njegovog britanskog kolege Philippa Hammonda koji su u Sarajevu sredinom siječnja snažno promovirali novi pristup Europske unije prema BiH.

Nakon hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarević i predsjednika Bugarske Rosena Plevnelieva, seriju posjeta na najvišoj razini već za desetak dana, nastavit će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. 

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu koji boravi u BiH, potvrdio je informaciju da će 10. svibnja ove godine BiH posjetiti turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a očekuje se potpisivanje tri nova sporazuma o bilateralnoj suradnji između BiH i Turske. 

“Gospodarski bilateralni odnosi nešto je na što se ubuduće moramo fokusirati kako bismo ih poboljšali”, kazao je Cavusoglu podsjećajući kako je kroz različita ulaganja i investicije turski kapital u BiH do sada angažiran u iznosu od oko milijardu američkih dolara. 

Robna razmjena između BiH i Turske vrijedna oko 400 milijuna eura godišnje, no Cavusoglu i njegov bh domaćin, Igor Crnadak su rekli kako smatraju da je moguće postići i puno više od toga, i da će upravo zato ekonomija biti u fokusu razgovora turskog predsjednika s državnim vrhom BiH. 

Dvadeset dana nakon turskog predsjednika Erdogana, BiH će ugostiti i predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića. 

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić će početkom lipnja boraviti u Bosni i Hercegovini, što će biti njegova prva službena posjeta Sarajevu otkako je na izborima 2014. godine izabran za predsjednika Srbije.

Nikolić će tijekom posjete Sarajevu imati susrete s državnim dužnosnicima Bosne i Hercegovine, au Sarajevo dolazi na poziv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Dva dana nakon Nikolića, u Sarajevo stiže Papa Franjo, koji je, najavljujući posjetu, rekao kako u glavni grad BiH dolazi kako bi propovijedao mir i međureligijski dijalog.

‘Vijest o dolasku Svetog oca velika je radost za Crkvu u BiH i Hrvate koji u njoj žive’, izjavio je generalni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević, koji ističe da pohod pape Franje ima nemjerljivu važnost jer će BiH biti u molitvama svih katolika diljem svijeta.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

INTERVIEW: Fr. John Anthony Boughton, poglavar zajednice “sivih fratara” iz Bronxa

Fr. John Anthony Boughton, američki franjevac i poglavar zajednice "sivih fratara" iz Bronxa, nekada je bio vojnik, švercer i...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -