Utorak, 22 listopada, 2024

TKO JE DOJAVIO OSA-I Dojave o napadu stizale iz Australije?

Vrlo
Misteriozna dojava da je postojala mogućnost terorističkog napada u BiH, čini se, stigla je iz Australije. No, cijela informacija je još uvijek tajna.

Otkrivanje prave istine o tome jesu li ili nisu postojali obavještajni podaci da se na teritoriji BiH priprema teroristički napad i koliko su ti podaci bili upotrebljivi trebalo bi biti prvi korak ka stabilizaciji prilika i smirivanju sigurnosne situacije i tenzija u BiH nakon terorističkog napada na Policijsku postaju u Zvorniku.

Dok s jedne strane u Ministarstvu sigurnosti BiH kažu da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH krajem prošloga tjedna upozorila sve agencije da postoje saznanja kaako bi se mogao desiti teroristički napad u BiH, a kako bi mete mogli biti institucije, javni skupovi, vjerski objekti i policijske postaje, s druge strane u RS tvrde kako su ti podaci OSA-e, odnosno njihov akt koji je cirkularno svima proslijeđen, praktično neupotrebljivi.

“U njemu piše kako zbog neke gužve koja se dogodila u Australiji postoji mogućnost terorističkog akta širom BiH. Još se navodi da služba koja je dostavila informacije ne raspolaže podacima o mjestu gdje bi se eventualno mogao napad dogoditi i ničeg više nema u tom aktu”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, pozivajući nadležne da skinu oznaku tajnosti s tog dokumenta kako bi javnost mogla vidjeti šta stvarno piše.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, izjavio je kako su sigurnosne agencije imale određene najave kako bi se mogao desiti teroristički akt ističući da su čak spominjane institucije vlasti i policijske postaje, pišu Nezavisne.

“Važno je naglasiti da su dojave stizale od bh. državljana koji žive u Australiji”, rekao je Mektić.

Gojko Vasić, direktor Policije RS, rekao je kako je postojala informacija od obavještajnih agencija da postoji mogućnost terorističkog napada u BiH i da je to saznanje bilo znak za uzbunu da se stupanj osiguranja štićenih objekata i osoba digne na višu razinu.

Vlado Azinović, docent na Odsjeku za sigurnosne i mirovne studije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i autor brojnih studija i knjiga o pitanjima terorizma, izjavio je danas kako je napad na policijsku postaju, “kao simbol države”, sam po sebi teroristički čin, ali da se još ne zna stvarni motiv.

“Mislim da je prerano za davanje suda o karakteru događaja”, naglasio je Azinović.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

EU bogatija za 8 milijuna Ukrajinaca ali treba ih još puno više

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) priopćio je danas da se stanovništvo Ukrajine smanjilo za oko 10 milijuna od 2014....
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -