Petak, 21 lipnja, 2024

ŠTO PIŠE U DEKLARACIJI SNSD-A Tri teritorijalne jedinice u BiH i Brčko distrikt

Must Read

U Deklaraciji koja je jučer usvojena na saboru SNSD-a se navodi da je “Republika Srpska samostalna država u okviru svojih granica i ima pravo, a još više obvezu, raspraviti o ostvarivanju svojih interesa u BiH”.

– Pravo na samoopredeljenje pripada Republici Srpskoj ukoliko drugi budu istrajavali na kršenju Daytonskog sporazuma. Ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom četiri Daytonskog sporazuma (Ustav BiH), Narodna skupština Republike Srpske treba tijekom 2018. godine raspisati referendum o samostalnom statusu Republike Srpske – navodi se u Deklaraciji.

Deklaracija nosi naslov “Republika Srpska – slobodna i samostalna budućnost i odgovornost”.

Na osnovu rezultata referenduma tijela vlasti Republike Srpske, navodi se dalje, predložit će Federaciji BiH mirno razdruživanje i obostrano istovremeno priznanje.

U Deklaraciji se dalje predlaže da se na prostoru BiH od samostalnih država, koje bi bile formirane, uspostavi unija država BiH sa otvorenim granicama, slobodnim kretanjem ljudi i roba.

Nakon utvrđivanja samostalnog statusa, dodaje se, Republika Srpska treba bez odgađanja da zatraži pristupanje EU, uz prihvatanje njenih pravnih tekovina.

“U slučaju protupravnih aktivnosti visokog predstavnika u BiH i instrumentaliziranog pravosuđa, Republika Srpska treba donijeti odluke o striktnoj primeni Ustava BiH i Ustava Republike Srpske i odredi vremenske rokove za njihovo provođenje – navedeno je u dokumentu.

U Deklaraciji je još naglašeno da će Republika Srpska zakonom regulirati koje će akte, koje usvoje tijela BiH, primenjivati na prostoru ovog entiteta, a predloženo je i da se razmotri analiza funkcioniranja, organiziranja i financiranja BiH u dijelu nadležnosti koje nisu date Ustavom BiH.

Federaciji BiH će, kako je najavljeno, biti ponuđeno da entiteti preuzimaju nepravno prenete ustavne nadležnosti entiteta u ekonomskoj oblasti, vodeći računa o vremenskoj realnosti i putu BiH do punopravnog članstva u EU.

SNSD smatra da održavanje neizvesne budućnosti BiH ne može biti put Republike Srpske i da novim ustavom Republika Srpska treba potvrditi i obraniti svoju ustavnopravnu poziciju određenu Daytonskim sporazumom i njegovim aneksima.

U Deklaraciji su poziva politička i stručna javnost, nevladine organizacije, sindikati, strukovna udruženja, akademska zajednica, predstavnici međunarodne zajednice i svi ostali da podrže okončanje misije OHR-a u BiH, čime se BiH, kako je naglašeno, nepotrebno i štetno drži zarobljenom i onesposobljenom za unutrašnji dogovor.

“Republika Srpska je unela u mirovne pregovore svoju teritoriju i vlast i to mora biti uvaženo i u uređivanju međusobnih odnosa za moguću budućnost. Neustavno prekrajanje i dopisivanje Ustava BiH nametnutim odlukama visokih predstavnika izazivali su krize u njenom funkcioniranju i budućnost BiH činile neizvjesnom”, ističe se u Deklaraciji.

U dokumentu se spominju “tri teritorijalne jedinice u BiH” i Brčko distrikt, uz ocjenu da bi nova administrativno-teritorijalna organizacija Federacije BiH mogla konačno i jasno opredjeliti put stabilne i održive BiH u njenim međunarodno priznatim granicama.

“Republika Srpska ni politički, ni teritorijalno ne prihvata zadiranje u njena prava”, navedeno je u Deklaraciji.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Kako je jedan Imoćanin skoro uništio hrvatske nacionalne interese

Kada se pogleda povijest, često su mali događaji imali velike posljedice. U slučaju Imotskih, jedan čovjek je gotovo uspio...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -