Utorak, 22 listopada, 2024

ODBIJ NAŠE: Amerika će se usprotiviti ruskom pritisku na Balkan!

Vrlo

Ako bi Rusija pokušavala spriječiti, blokirati, ometati aspiracije Crne Gore, Srbije ili bilo koje druge zemlje zapadnog Balkana koja želi napredovati ka članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, imali bismo veoma oprečne stavove. Naša diplomacija usprotivila bi se bilo kakvom, ako bi ih bilo, ruskom miješanju ili pritisku na vlade da ne pristupe tim organizacijama.

Kazao je ovo zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Hoyt Brian Yee za “Glas Amerike”, komentirajući sve učestalija upozorenja da bi utjecaj Rusije mogao destabilizirati prilike na Balkanu, a samim time i BiH, te poremetiti demokratizaciju i euroatlantsku integraciju regije.

Yee je rekao da će SAD surađivati s europskim partnerima, Rusijom i drugim zemljama koje su zainteresirane za stabilnost i prosperitet na Balkanu, na temeljima vladavine prava i na međunarodnim principima.

– Smatramo da je važno da Rusija ili bilo koja druga zemlja koja je angažirana na Balkanu postupa u skladu s pravilima, da djeluje u skladu sa standardima koje sve zemlje trebaju poštovati, da ispoštuje obveze iz međunarodnih ugovora i prava, bez obzira na to je li riječ o poslovnim transakcijama ili odnosima s vladama – ocijenio je on.

Izazov za Balkan, posebno za Srbiju, ističe se, jeste kako zadovoljiti energetske potrebe, bez dugoročne ovisnosti o Rusiji, koja energiju, kako navode pojedini analitičari, koristi kao političko oružje. Rješenje tog problema dužnosnici vide u pronalaženju alternativnih izvora opskrbe.

– Rusija je dominantan opskrbljivač energijom i potrebno je da države na Balkanu osiguraju opskrbu iz više izvora, različitim rutama, kako ne bi ovisile o Rusiji ili bilo kojoj drugoj zemlji – kazao je Yee./HMS/

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -