Utorak, 22 listopada, 2024

Rad “na crno” najviše zastupljen u trgovini i ugostiteljstvu

Vrlo

Rad “na crno” ili neprijavljeni rad ili rad osoba bez zaključenog ugovora o radu i prijave na zdravstveno osiguranje i mjerodavne zavode i fondove PIO/MIO prisutan je i u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine, kao i u ostatku države.

Šefica Inspektorata Brčko Distrikta BiH Senada Garić rekla je kako taj oblik rada ili angažiranja osoba kontroliraju kako po inicijativama stranaka (anonimnih ili autoriziranih), tako i po saznanjima samih inspektora, koji postupaju po službenoj dužnosti.

Kako pišu Poslovne novine u 2014. godini na području Brčko Distrikta BiH ukupno su zatečene 243 osobe da rade bez zaključenoga ugovora o radu i prijave na zdravstveno osiguranje i mjerodavne zavode i fondive PIO/MIO.

Zavodu za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH i mjerodavnim enitetskim zavodima dostavljeni su podaci o zatečenim osobama bez zaključenoga ugovora o radu i prijave na zdravstveno osiguranje i mjerodavne zavode i fondive PIO/MIO, kako bi te osobe bile izbrisane iz evidencija.

Kao što su to naveli iz inspektorata FBiH i Republike Srpske, i u Brčko Distriktu BiH kažu da je “rad na crno” najviše zastupljen u trgovini i ugostiteljskoj djelatnosti, te u građevinskoj djelatnosti zbog velikog broja ljudi koji se izmjenjuju u navedenim djelatnostima.

Garić je izjavila da u 2014., kao i u siječnju ove godine, nije zatvoren niti jedan objekt zbog rada “na crno” u Distriktu.

– Razlog je što svi subjekti kod kojih je utvrđen “rad na crno” izvrše naložene mjere inspektora i otklone nepravilnosti, pa nije bilo potrebe za provođenjem mjera zabrane, odnosno zatvaranja objekata, tvrdi Garić. Tako je izdavanjem prekršajnih naloga postignuta svrha i otklonjene su utvrđene nepravilnosti.

Garić smatra da je, za smanjenje trenda rada “na crno” i poboljšanje prava zaposlenika u Brčko Distriktu BiH, potrebno da gospodarsko-socijalno vijeće zajedno s poslodavcima i Vladom Brčko Distrikta BiH potpišu opći kolektivni ugovor za Brčko Distrikt BiH, kako Distrikt ne bi bio usamljen u boljem ostvarivanju prava radnika, jer samo Brčko Distrikt BiH u regiji nema zaključen kolektivni ugovor, pišu Poslovne novine.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

EU bogatija za 8 milijuna Ukrajinaca ali treba ih još puno više

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) priopćio je danas da se stanovništvo Ukrajine smanjilo za oko 10 milijuna od 2014....
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -