Petak, 27 rujna, 2024

Lagumdžija pri kraju mandata krenuo s »čišćenjem« u Ministarstvu vanjskih poslova!

Vrlo

Nakon niza skandala i afera koje su posljednjih mjeseci potresale Ministarstvo vanjskih poslova (MVP), ministar Zlatko Lagumdžija, uoči samog odlaska s funkcije, počeo je uvoditi reda u sjedište diplomacije u Sarajevu te su ceh prvi platila dva rukovodeća državna službenika iz Sektora općih poslova!

Kako saznaju ” Nezavisne “, krajem prošlog tjedna s pozicije šefa ovog sektora smijenjena je Selma Užičanin, pomoćnik ministra, dok je istovremeno pokrenut disciplinski postupak protiv Veljka Obrenovića, šefa Odjela za financije u Sektoru općih poslova.

Prema saznanjima do kojih smo došli, Užičanin je smijenjena zbog financijskog nereda i loše organizacije u sjedištu, ali najprije zbog izostanka adekvatne reakcije na kaos koji je u pojedinim ključnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) BiH u svijetu izazvalo divljanje švicarskog franka i američkog dolara.

Naša saznanja potvrdio je i Neven Akšamija, ravnatelja Agencije za državnu službu (ADS), bez koje je nemoguće provesti ovakve postupke.

“To su točne informacije i mogu ih potvrditi za oba slučaja. Protiv Veljka Obrenovića već se vodi stegovni postupak, ali nismo obaviješteni koji su razlozi. No, institucija to nije ni obvezna”, pojašnjava Akšamiija.

A razlog za postupak protiv Obrenovića je, kako nam je neslužbeno potvrđeno, nesvakidašnja pljačka 50.000 KM koje su otete od blagajnika MIP-a Ivice Merla tijekom transporta novca od banke do sjedišta MVP-a krajem veljače.

Još nije poznato je li Merla po novac poslao Obrenović, kao šef Odjela za financije, ili upravo Užičanin, kao njegova pretpostavljena i šefica cijelog sektora. Do danas nisu rasvijetljene ni sve okolnosti pljačke, niti je dobiven odgovor na osnovno pitanje: Je li u pitanju bila dojava iznutra?

Kad je, pak, u pitanju Selma Užičanin, njena smjena, za koju je pribavljena i suglasnost same Užičanin, obavljena je ekspresno.

Prema nepotvrđenim informacijama, sada već bivša šefica Odjela za opće poslove bila je doslovno prisiljena dati suglasnost za vlastitu smjenu (bez koje ne bi mogla ni biti smijenjena).

Međutim, u MIP-u tvrde da je Užičanina “na osobni zahtjev interno raspoređena u Sektor za multilateralne odnose”.

“Dakle, Selma Užičanin nije smijenjena s pozicije pomoćnika ministra za opće poslove, tim više što je u pethodnom razdoblju ovaj posao izuzetno uspješno obavljala. Raspored na diplomatsko mjesto u Sektoru za multilateralne odnose umjesto Sektora za opće poslova je isključivo motivirano daljnjim radom na poslovima koji su diplomatskog karaktera. Sve izvan ovoga su neumjesne i neosnovane spekulacije “, tvrde iz MVP-a. Međutim, ne obrazlažu zašto je onda degradirana sa pozicije pomoćnika ministra na funkciju ministra – savjetnika, što je niža funkcija u diplomatskoj hijerarhiji.

Podsjećamo, “Nezavisne” su prve u nekoliko navrata pisale o alarmantnoj situaciji u kojoj su se zbog divljanja stranih valuta (franka i dolara) našli pojedini DKP-i, prvenstveno oni na ključnim odredištima, misije pri UN-u u New Yorku i Ženevi, Veleposlanstvo u Washingtonu i još njih desetak. Sve je posljedica činjenice da je BiH jedina država na zapadnom Balkanu koja je proračune DKP-a vezala za domaću valutu, a nakon “divljanja” franka i dolara iz Sektora za opće poslove, koji rukovodi ovim aktivnostima, nije bilo nikakve reakcije.

U nedavnom intervjuu za “Nezavisne”, Mirsada Čolaković, odlazeći šef Misije u New Yorku, upozorila je na nezavidan financijski položaj službenika i diplomatskog osoblja “koji su dovedeni u stanje socijalne potrebe”, ali i na mogućnost zatvaranja ovih misija, što bi u potpunosti narušilo ionako nezavidan ugled BiH u svijetu.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

KAOS U SABORU: Grmoja i Selak Raspudić razbucali Zekanovića u 2 min

Slobodan govor saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića koji je svojih pet minuta iskoristio kako bi se osvrnuo na govore saborskih...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -