Utorak, 21 svibnja, 2024

NAKON ŠTO JE GODINAMA KRŠIO ISTI Ustavni sud prihvatio Komšićevu žalbu i utvrdio da odredbe Izbornog zakona nisu u skladu s Ustavom BiH

Must Read

Utvrđeno je da odredbe ustava entiteta i Izbornog zakona nisu u skladu s Ustavom BiH, međutim te odredbe neće biti ukidane niti će parlamentima biti naređeno da ih usvoje.

Odredbe ustava RS i FBiH te Izbornog zakona BiH, koje se odnose na izbor predsjednika i potpredsjednika entiteta nisu u skladu s Ustavom BiH, međutim one neće biti ukinute ili mijenjane sve dok se ne provede presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”.

Kako je danas priopćeno iz Ustavnog suda BiH, suci su prihvatili žalbu Željka Komšića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, i utvrdile da odredbe ustava entiteta i Izbornog zakona nisu u skladu s Ustavom BiH jer ne omogućavaju da pripadnici naroda iz reda ostalih ravnopravno participiraju u obavljanju javnih funkcija, međutim te odredbe neće biti ukidane niti će parlamentima biti naređeno da ih usvoje.

Ustavni sud BiH odlučivao je i po još jednoj žalbi Komšića, koja se odnosi na ocjenu ustavnosti zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u RS i FBiH, ali je ona odbijena kao neosnovana tako da ovi zakoni nisu diskriminatorski kako je smatrao apelant, prenose Nezavisne.

Tijekom dvodnevnog zasjedanja, Ustavni sud BiH razmatrao je i zahtjev 36 zastupnika Narodne skupštine RS, koji su tražili ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba ustava kantona te statute općina koji govore o izgledu grba i simbola, ali se u ovom slučaju proglasio nenadležnim.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Je li međunarodno pravo na samrti?

U proteklih nekoliko tjedana svjedočimo nevjerojatnom paradoksu na međunarodnoj sceni: Sjedinjene Američke Države, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, tri velike...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -