Srijeda, 23 listopada, 2024

MITROVIĆ: Kada HDZ da ministra iz reda ostalih, imat ćemo Vladu

Vrlo

HDZ BiH, koja se tako i obvezala, treba kandidirati ministra iz reda ostalih da bi se riješio novonastali problem oko formiranja vlasti u Federaciji, izjavio je potpredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i član Demokratske fronte Saša Mitrović.

Smatra kako bi tog kandidata iz reda ostalih, HDZ BiH mogao predložiti jako brzo, te bi po njegovom mišljenju nova Vlada FBiH mogla biti imenovana na sjednici Zastupničkog doma u ponedjeljak ili utorak.

– Mi se držimo dogovora, a to što su oni pokušali to je nešto drugo, kazao je Mitrović, ističući da će potpredsjednik Federacije Milan Dunović ponovo potpisati suglasnost na Odluku o potvrđivanju imenovanje Vlade FBiH samo ako ostane, “onako kako smo se i dogovorili prilikom raspodjele resora, da DF predlaže tri Srbina i jednog Bošnjaka”.

Dunović je jučer u cilju zaštite Ustava FBiH povukao suglasnost na Odluku o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi FBiH, jer se uvidom u nacionalnu strukturu imenovanih članova Vlade FBiH utvrdilo kako nisu ispunjeni uvjeti propisani Ustavom FBiH o zastupljenosti konstitutivnih naroda.

Kandidat za premijera Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) izjavio je da bi se problem mogao riješiti ukoliko se kandidat DF-a za ministra trgovine u Vladi FBIH Aleksandar Remetić, ne izjasni kao Srbin, s obzirom na činjenicu da prilikom kandidature nije popunio aplikaciju u dijelu koji se odnosi na nacionalnu pripadnost, a u telefonskom razgovoru Novaliću je kazao da je Srbin.

– Naši kandidati su od rođenja Srbi, te ne mogu biti sada kako nekom odgovara da se izjašnjavaju, kazao je Mitrović komentirajući izjavu Novalića. Po Ustavu FBiH u Vladi, pored osam Bošnjaka, pet Hrvata i troje Srba, moraju biti zastupljeni i i ostali.

FENA

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -