Četvrtak, 26 rujna, 2024

Papa Franjo osudio pobačaj i društva koja isključuju djeci pravo na rođenje

Vrlo

Papa Franjo živo je u srijedu osudio na općoj audijenciji u Vatikanu suvremena društva koja “isključuju” djecu “ne dajući im da se rode”, u implicitnoj osudi pobačaja i kontrole rađanja.
“Djeca su veliki dar za čovječanstvo ali su i isključeni pa im se čak ne da da se rode”, kazao je Papa na početku kateheze posvećene obitelji. Osudio je, spominjući svoje putovanje u Aziju, posebice na Filipine u siječnju, što djeca preživljavaju “u nedostojnim uvjetima”.
“Po načinu na koji se ophodi s djecom, možemo suditi neko društvo, ne samo moralno već i sociološki”, dodao je on strogo. Po tom kriteriju, nastavio je on, “možemo suditi je li neko društvo slobodno ili rob međunarodnih interesa”, kazao je papa Franjo pred 16.000 vjernika okupljenih na Trgu sv. Petra.
Djeca imaju sposobnost smijati se i plakati. Neka se od njih, kada ih uzmem da ih zagrlim, smiju; druga kad me vide odjevena u bijelo misle da sam liječnik i da sam im došao dati injekciju, pa zaplaču… ali spontano! Djeca su takva: smiju se i plaču, dvije stvari koje se kod nas odraslih često “blokiraju”, nismo više za to sposobni, primijetio je Papa.
Djeca donose život, radost, nadu, pa čak i probleme. No, život je takav. Dakako, ona također donose brige a katkad i mnoge probleme; no bolje je društvo s tim brigama i tim problemima, no društvo tužno i sivo, jer je ostalo bez djece! A kad vidimo da je stopa nataliteta nekog društva tek jedan posto, možemo reći da je to društvo tužno, sivo je jer je ostalo bez djece, rekao je Papa na kraju kateheze, prenosi Misija.hr.
Papa Franjo je jasno osudio pobačaj, ponovno izbjegavajući izgovoriti samu riječ. Spominjući “međunarodne interese”, čini se da preuzima govor katoličkih vjerskih udruga koje ocjenjuju da interesi velikih privatnih zapadnih tvrtki stoje iza kampanja za ograničavanje rađanja i pobačaja u zemljama u razvoju.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Papa u Luksemburgu: Pomozite zemljama u razvoju i imajte više djece

Papa Franjo pozvao je u četvrtak čelnike Luksemburga, malene nacije razvijenog gospodarstva i s najvećim brojem milijunaša po stanovniku...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -