Srijeda, 25 rujna, 2024

SDS: Sutorina je i pitanje Republike Srpske, prvo treba čuti mišljenje stručnjaka

Vrlo

SDS ne zastupa nijednu stranu spora u vezi sa Sutorinom, ali očekuje da se povede rasprava u kojoj će se čuti mišljenja stručnjaka.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić smatra da će se konsenzusom doći do zaključka koji je u interesu Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

“Pošto je Sutorina i granica na teritoriju općine Trebinje, to je i pitanje Republike Srpske. Ja sam kao član Kolegija iz RS-a uputio pismo predsjedniku Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i svim zastupničkim klubovima u NSRS da pokrenu inicijativu da se ova stvar razjasni sa stanovišta RS-a i da se uključe u raspravu o stvarnom stanju stvari u vezi sa Sutorine, kako bismo svi zajedno došli do najboljeg mogućeg rješenja “, rekao je Bosić na današnjoj konferenciji za novinare, koji ističe da cilj stranke nije problematiziranje bilo kojeg rješenja.

“Smatramo da je krajnje vrijeme da se napokon razjasni Sutorina. I do sada je bilo inicijativa da se pitanje o granici otvori, a najviše glasova je dolazilo iz općine Trebinje, tako da smatram da i RS treba dati svoj glas o svemu tome”, kazao je Bosić.

On je dodao kako se nada da neće doći do produbljivanja krize sa Crnom Gorom.

“Iznenađen sam reakcijom zvanične Podgorice, što su zaustavili slanje veleposlanika u Bosnu i Hercegovinu. Smatramo da je to vrlo loša reakcija i zalažemo se za smirivanje atmosfere. Naravno, bio bi loš potez da Predsjedništvo BiH recipročno odgovori”, izjavio je Bosić koji je potom rekao kako pogranični sporovi nisu rijetkost.

“Pogranični sporovi su uobičajeni iu Europi iu svijetu. Trenutno je pred sudom u Haagu više od 20 pograničnih sporova među članicama Europske unije, a nedavno smo imali spor Hrvatske i Slovenije, zato ne vidim razlog zašto bi bilo zabranjeno otvoriti razgovor o granici kod Sutorine” , objasnio je Bosić rekavši da vjeruje kako će Crna Gora prihvatiti argumentiran razgovor o Sutorini.

“Vjerujem da će javna rasprava koja se organizira preko Ustavnopravne komisije PSBiH iznijeti sve činjenice i da ćemo svi zajedno biti u mogućnosti da zaključimo što je to najbolje rješenje za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, imajući u vidu da ćemo se jednog dana naći u EU s relativiziranim granicama”, zaključio je Bosić.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Pogledajte koliko će se plaćati porezi na apartmane

NAJAM apartmana desetljećima je bili porezno favoriziran u Hrvatskoj. To se počelo mijenjati s poreznim izmjenama koje su stupile...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -