Srijeda, 8 svibnja, 2024

BIH BI MOGLA VRATITI SVOJ DRUGI IZLAZ NA MORE: Priča sa Sutorinom vraća se na početak!

Must Read

BANJA LUKA – Ukoliko poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH na sljedećoj sjednici prihvate rezoluciju o Sutorini, što je sve izvjesnije, razgovori BiH i Crne Gore u svezi s granicom biće vraćeni na početak.

U političkim partijama, koje imaju svoje predstavnike u parlamentu BiH, jučer službeno nisu željeli govoriti kakav će zauzeti stav prilikom glasovanja na sjednici, naglašavajući da će o tome nakon praznika biti razgovora unutar partija.

“Kolegij SDA će vrlo brzo zadužiti Vijeće stranke da provjeri sve okolnosti u vezi s ovim pitanjem kako bi Klub SDA u Zastupničkom domu parlamenta BiH imao jasnu situaciju”, rekao je juče Safet Softić, potpredsjednik SDA.

Inače, rezolucijom, koju je u parlament BiH uputio zastupnik Denis Bećirović iz SDP-a, traži se da Zastupnički dom pozove Predsjedništvo BiH da odbije sadašnji Prijedlog sporazuma koji je uradio Vijeće ministara BiH i da ga vrati na razmatranje, jer tim sporazumom Crnoj Gori se daje mjesto Sutorina koje po međunarodnim dokumentima regiji BiH. Sutorina se nalazi blizu Herceg Novog u Crnoj Gori i sve do 1948. godine je pripadala okrugu Trebinje. U tekstu stoji i da Zastupnički dom smatra da je potrebno osnovati povjerenstvo koje će u narednom razdoblju zajedno sa stručnjacima rješavati pitanje Sutorine, a na kraju je predloženo i to da Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH prilikom pregovora o državnoj granici uvaže činjenicu da Crna Gora ne može dokazati vlasništvo nad Sutorine.

“Mi čekamo još informacija. Tome treba pristupiti odgovorno i bez ikakvog politikanstva i vidjeti o čemu se tu radi i ima li prostora da taj dio Sutorine pripadne BiH”, rekla je juče Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, dodajući da SNSD još nije zauzeo konačan stav o tome.
I u SDS-u nisu načisto i smatraju da je pitanje sporazuma o granici između BiH i Crne Gore prebrzo dovedeno do kraja zbog čega će predložiti da bude organizirana javna rasprava o toj temi kako bi se došlo do svih podataka.

Podsjećanja radi, Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore i proslijedio ga Predsjedništvu BiH, koje treba da ga prihvati i uputi u parlament BiH na ratifkaciju, do čega još nije došlo. Prema ovom sporazumu, Sutorina, koja je sve do 1948. godine pripadala BiH, data je Crnoj Gori, što je za dio javnosti u BiH neprihvatljivo, jer Crna Gora niti jednim dokumentom, za razliku od BiH, ne može dokazati da je to njezina teritorija .

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija će izaći jača, rekao je Vladimir Putin nakon polaganja prisege kao predsjednik

Usred aktualnog sukoba Rusije i Ukrajine, ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je uvjerenje u dostojanstveno prevladavanje sadašnjeg izazovnog razdoblja i snažniju...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -