Utorak, 30 travnja, 2024

Komšić otkazao poslušnost Lagumdžiji: Neću provoditi zaključke SDP-a!

Must Read

Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Željko Komšić} najavio je da neće provoditi zaključke Predsjedništva svoje stranke o ustavnoj reformi. Komšić je u petak navečer napustio sjednicu Predsjedništva SDP-a te tim povodom u pisanoj izjavi za FTV naveo:

– Ne priznajem zaključke koji se odnose na mene i na Predsjedništvo BiH i preporučujem onome tko je vodio sjednicu Predsjedništva SDP-a i njegovim pravnim ekspertima da napokon počnu čitati Ustav BiH, zakone i poslovnike, u ovom slučaju koji se odnose na Predsjedništvo BiH. Tada bi možda znali da Predsjedništvo BiH ne daje svoja mišljenja jednoj političkoj stranci. Ja sam protiv ovoga, ali i svih budućih sporazuma koji zatiru građansku BiH i koji jedne gledaju više od drugih – napisao je Komšić u izjavi za FTV, koja se pita znači li to odlazak Komšića s mjesta potpredsjednika SDP-a BiH.

S obzirom na to da je Komšić i prije nekoliko mjeseci najavio neopozivu ostavku pa se ponovo vratio u Predsjedništvo stranke, u ovom trenutku ostaje nepoznanica nastavlja li on politiku „neću-hoču“, što bi značilo da će na kraju podržati odluku stranačkog vrha, ili će ovoga puta ići do kraja,  vjerojatno će se ubrzo znati.

Inače, Komšić je još prilikom podnošenja prve ostavke na mjesto  potpredsjednika SDP-a BiH, koju je potom povukao, najavio da će se na narednom kongresu te stranke, odnosno 2014. godine, kandidirati za predsjednika SDP-a. Neovisno od svega, Komšićeva sinoćnja izjava će svakako pred Predsjedništvo SDP-a, Zlatka Lagumdžiju, ali i širu političku javnost otvoriti više političkih tema, od kojih će, svakako, u prvi plan izbiti ona je li važniji Komšić i njegova trenutna funkcija ili rješavanje hrvatskog pitanja i problema majorizacije, pita se u osvrtu sarajevski Dnevni avaz, otvarajući i druga pitanja.

I koliko cijela priča o Komšiću odmaže ili pomaže ispunjavanju briselskih obveza i predavanju kredibilne aplikacije za početak pregovora BiH sa EU.

Ostaje i dvojva hoće li Komšićeva najnovija gesta, uz poznatu opstrukciju SDA, dovesti do toga da BiH ne samo da neće ispuniti preduvjete koji se od nje očekuju nego da može biti isključena i iz Vijeća Europe, jer nije provela odluku Suda za ljudska prava u Strazbourguru u očekivanom roku.

Među usvojenim zaključcima Predsjedništva SDP-a je i onaj kojim se “ponovo reafirmiraju principi i stavovi o cjelovitoj ustavnoj reformi koja podrazumijeva i izbor jednog predsjednika u Parlamentu BiH i uvođenje četvrtog jednakopravnog kluba u drugi Dom Parlamentarne skupštine BiH”.

– Ovo je trajni cilj, a na putu ka njegovom ostvarenju očekujemo da se Predsjedništvo BiH u briselski predviđenom roku u narednih 30 dana očituje o ovome za što Predsjedništvo zadužuje potpredsjednika SDP-a i člana Predsjednišva BiH Željka Komšića – zadatak je koji je dan Komšiću, uz naglasak da su ustavne reforme proces u kojem ne treba dozvoliti da, čekajući na idealna rješenja, “rušimo prepreke na našem euroatlantskom putu”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

SVI ĆE NA CRNU LISTU: Umjesto u Sarajevu, zamislite, u Mostaru održan sastanak Uprava javnih poštanskih operatera u BiH

Predstavnici Uprava tri bh. javna poštanska operatera, HP Mostar, BH Pošte i Pošte Srpske provocirali su danas Michaela Murpheya...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -