Nedjelja, 5 svibnja, 2024

SOCIJALDEMOBOŠNJAČENJE: SDP je protiv socijaldemokratskog riješenja

Must Read

I dok zapadni socijaldemokrati predlažući izbornu jedinicu s hrvatskom većinom, svojevesnu primjernu europske socijaldemokratske prake u višenacionalnim državama, pokušavaju unijeti trajno rješenje za stabilnu BIH socijaldemobošnjakija taj prijedlog odbija. Doista što je to socijaldemokracija u Bošnjaka? Ništa. Samo ukras.

Šef Kluba zastupnika SDP-a BiH u Zastupničkom domu PSBiH Saša Magazinović je danas na press-konferenciji te stranke u Sarajevu istaknuo dvije stvari kao donju granicu ispod koje nema pregovora, bar kad je SDP u pitanju.

– SDPBiH ne podržava asimetrična rješenja. SDP nije ni spreman ići u razgovore o rješenjima koja predviđaju jedan način izbora u jednom, drugi način izbora u drugom entitetu. Druga stvar “ispod linije”, dakle nešto o čemu ne želimo ni razgovarati, nešto što je neprihvatljivo za SDP, jeste uspostava novih etnički definiranih izbornih jedinica”, kazao je Magazinović.

Što se tiče SDP-a i priče o “trećoj, četvrtoj, petoj ili desetoj izbornoj jedinici”, Magazinović je kazao da SDP ne podržava takva rješenja niti je sudjelovao, niti dogovarao takva rješenja s bilo kim.

– Eventualni modaliteti, odnosno eventualna poboljšanja modela, o svemu se da razgovarati, ali o dvije stvari ne – asimetričnim rješenjima i uspostavi etničkih izbornih jedinica, kazao je Magazinović.

Magazinović je iznio stav SDP-a BiH kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva i izbor članova Doma naroda, što je predmet presude “Sejdić-Finci”.

Po njegovim riječima, SDPBiH preferira posredni izbor članova Predsjedništva iz Parlamenta BiH na način kako je to u prošlosti već bilo dogovoreno.

Podsjetio je da su na početku rada radne grupe za implementaciju presude “Sejdić-Finci” imali desetak pa i više različitih modela.

– Trenutno imamo dva različita modela, jedan je izravan, drugi je neizravan izbor. SDP preferira neizravan izbor i za ovu opciju, između ostalog, se odlučio iz razloga što je ovo model koji je prije šest godina već jednom bio dogovoren od  najznačajnijih političkih faktora koji i danas imaju tu ulogu, kazao je Magazinović.

Kada je upitanju izbor za Dom naroda, naglasio je da SDP smatra da osim presude “Sejdić-Finci”, vrlo skoro ćemo imati i presudu u slučaju Pilav, a ona se odnosi na diskriminaciju konstitutivnih naroda u izboru za Dom naroda.

–  Jedan sam od onih koji kao pripadnik jednog konstitutivnog naroda nema pravo biti izabran u Dom naroda. Odnosno, Srbi iz Federacije i Bošnjaci i Hrvati iz RS-a, po trenutnom ustavnom sustavu, ne mogu biti izabrani u Dom naroda. Iako ta presuda još  nije donesena, smatramo da će ona biti vrlo brzo nešto čime ćemo se morati baviti. Zbog toga u modelu za izbor Doma naroda koji predlažemo smo računali i s ovom presudom, kazao je Magazinović.

Po njegovim riječima, nova parlamentarna većina u Federaciji je dogovorila i u okviru radnog materijala i model za izbor u Dom naroda Federacije koji predviđa, između ostalog, ukidanje blokada uspostave vlasti, “nešto čega smo bili svjedoci nakon izbora 2010. godine”.

Također, predviđa ukidanje mogućnosti da jedan čovjek bude zastupnik u više zakonodavnih tijela, dakle da jedan čovjek bude zastupnik u više parlamenata, što trenutno postoji mogućnost kao i model pravičnijeg rješenja izbora delegata u Dom naroda.( Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -