Utorak, 28 svibnja, 2024

Spašavanje brodolomca Banca

Must Read

U prošlotjednom odgovoru Nini Raspudiću na kolumnu u Večernjem listu Ivo Banac nije argumentima osporio ni jednu njegovu tvrdnju. Umjesto toga, negirao je nešto što Raspudić nije ni napisao te ga je još optužio za „selektivnu propagandu, neodmjerenost i nepristojnost“. Zatim je ustvrdio kako sam ja „lansirao“ Raspudića – što god to značilo – i da zajedno s njim „torbarim po zagrebačkim bregima, u funkciji one politike koja bi Ivi Josipoviću osigurala potporu među hrvatskim biračima u BiH“. Na usputno spominjanje moga imena ne bih se ni osvrtao da to nije postalo učestalo i da ne dobiva formu svojevrsne denuncijacije. Osim toga tužitelj nije samo neuspješan političar nego i uspješan povjesničar, istina, čija je historiografska metodologija još početkom devedesetih zadobila ozbiljna napuknuća u sudaru s političkim ambicijama, izazovima i zahtjevima. Ponajprije Banac negira optužbu za „opsesivni antituđmanizam“ tvrdeći da je o Tuđmanu, kao i o svemu drugomu govorio „samo argumentima, ne selektivnom propagandom“. To bi onda trebalo značiti da su argumentirane i točne njegove više puta iznesene tvrdnje da je Tuđman s Miloševićem „dijelio BiH“, „dogovarao rat“, „oružje za obranu Vukovara i Dubrovnika slao u zapadnu Hercegovinu“, „poticao sukob s Muslimanima“ (Raspad Jugoslavije, 2001.) i slično.

_____piše: Ivo Lučić l vecernji.hr

Tobožnju točnost i argumentiranost navedenog potvrđuje i Bančev prijatelj, nekadašnji bliski suradnik Alije Izetbegovića, ratni potpredsjednik i ministar u Vladi BiH Rusmir Mahmutčehajić, koji je o „Tuđmanovim i uopće hrvatskim zločinima“ dosta toga napisao, a on je, piše Banac Raspudiću, „primjer poštenja i nedostižne intelektualne širine“. U ocjeni vjerodostojnosti svjedoka nameće mi se usporedba s onim tajanstvenim generalom Hrvatske vojske, na koga se svojevremeno pozivao Banac, tvrdeći kako je taj čuo i vidio „snimke i dokumenta“ razgovora u Karađorđevu gdje se tobože „dijelila BiH“ (Feral Tribune, 25.8.97.). Ali evo ni nakon sedamnaest godina snimke nisu ugledale svjetlo dana.

Upozorava Banac na „vrijeme i kontekst“ kao važne elemente pri analizi njegovih izjava i postupaka, ali ih sâm potpuno zanemaruje kada se radi o drugima. Umjesto stvarnoga konteksta zločina koje su počinili neki pripadnici HVO-a u posljednjem ratu, on ih je povezivao s Tuđmanom, navodnim „HDZ-ovskim rojnicima i tabornicima“, Šuškovom „ustaškom strujom“ (F.T.,17.8.98.) i „hercegbosanskim rasovima“ (F.T.,14.9.98.) kao odlučujućim čimbenicima koji su do njih doveli. Na taj način, vezivanjem ustaštva uz HDZ nastojao je Banac, ne samo politički diskvalificirati Tuđmana, nego i osigurati povijesni poraz hrvatske nacionalne ideje (u BiH), poraz koji nisu uspjeli izvojevati ni JNA ojačana srpskim četnicima, ni Armija BiH ojačana s islamističkim dragovoljcima, zajedno sa svim lobijima, lobistima i provokatorima u pozadini. No, danas se već prilično jasno dade razabrati tko su bili lobisti i provokatori, ali i to da je koketiranja s ustaštvom i vezivanja na tradiciju NDH, u tim teškim i kaotičnim vremenima, ponajmanje bilo u ponašanju i djelovanju tadašnjih hrvatskih vlasti u BiH. Tko se pak bavio takvim stvarima možda će postati malo jasnije sjetimo li se pisma koje je Banac 17. svibnja 1993. pisao članovima američkoga Kongresa, u kojem negira navodne optužbe hrvatske vlasti da je djelovanje Dobroslava Parage i njegova HSP-a „profašističkog karaktera“. Naprotiv, piše Banac, „ekstremna desnica obnavlja se unutar HDZ-a“, a „jedinice HSP-a“ u BiH su „višenacionalne i podvrgnute su zapovjedništvu u Sarajevu“. HSP je „zakonska stranka s demokratskim programom“ i „hrabri kritičar kršenja demokratskih pravila od strane sadašnje vladajuće stranke u Hrvatskoj“ dodaje Banac.

Ako i zanemarimo „obnovu i uspostavu NDH“ u lipnju 1991. kao i znakovlje kojim se Paraga tada kitio i koje Bancu očito nije smetalo – jer su imali istoga neprijatelja, Franju Tuđmana, doista je bilo politološki hrabro povezati demokratski program sa strankom koja je imala svoje „jedinice“ odnosno svoju stranačku vojsku, a da uz to nije imala nikakvu podršku birača jer nije ni sudjelovala na demokratskim izborima. Za Banca je Paraga bio „borac za ljudska prava i politički pluralizam“, a Tuđman „satrap s Pantovščaka“ (F.T.,6.5.2000.).

Sve je to u demokratskom društvu legitimno i dopustivo, onoliko koliko dobar odgoj i ukus dopuštaju, ali je u historiografiji takav pristup povijesnim događajima i osobama potpuno neprihvatljiv te onoga tko tako postupa svrstava u propagandiste koji s tom znanošću nemaju ama baš nikakve veze. Duboka kriza u kojoj se nalazi hrvatsko društvo, a kojoj je u skladu sa svojim javnim i političkim utjecajem pridonio i Ivo Banac, sve će više nametati nužnost dosljednosti u politici, pa će njegovo svojevremeno podržavanje Stipe Mesića kao „anti-Tuđmana“ te poticanje na „radikalnu detuđmanizaciju“ koja je i „vijenac na Tuđmanovu grobu smatrala uvredom“ (F.T.,11.3.2000.), biti ozbiljan teret Ivi Bancu pri pokušaju spašavanja od javnog zaborava i ukrcavanja na HDZ-ov brod „retuđmanizacije“.

Svemu ovome valja dodati još pokoju riječ o Ivi Josipoviću i Rusmiru Mahmutćehajiću koje osim Bančeva teksta povezuje jedna neobična priča i jedno važno mjesto. Pođimo od toga da je predsjednik RH Ivo Josipović 29. kolovoza 2014. posjetio hrvatsko selo Grabovicu u kojem su pripadnici Armije BiH početkom rujna 1993. poubijali 32 civila hrvatske nacionalnosti od kojih su neke zvjerski mučili. Selo se nije nalazilo na liniji sukoba nego u dubini teritorija pod muslimanskom kontrolom, što zločinu daje posebnu težinu. Kuće su opljačkane i spaljene, a 18 tijela još nije pronađeno. Preživjeli stanovnici sela zatvoreni su u logoru u Jablanici, nekadašnjem muzeju Bitke na Neretvi i razmijenjeni su tek u ožujku 1994.

Ivo Josipović je tamo bio i odao je počast nedužnim žrtvama. No, sad već davne 1993. godine, samo dan nakon počinjenoga zločina, u Konjicu je održan sastanak na kojem je uz druge visoke muslimanske dužnosnike sudjelovao i Rusmir Mahmutćehajić, koji je u tom momentu kao ministar za energetiku i namjensku industriju imao veliki utjecaj na Armiju BiH. Raspravljalo se o napadnoj akciji na Mostar i zapadnu Hercegovinu (Neretva 93.) te o zločinu u Grabovici, koji je potom zataškan. Tek nedavno uz otpore i opstrukciju sustava, traljavo i nedosljedno, procesuirana su petorica neposrednih izvršitelja, a nitko u zapovjednom lancu.

Rusmir Mahmutćehajić je u međuvremenu napisao čitav niz tekstova pa i knjiga u kojima raspreda o „dogovoru Tuđmana i Miloševića o podjeli Bosne“, „geostrategijskoj osi Talin-Ploče“, „genocidu nad Muslimanima“; „filozofski“ mistificira te „intelektualno“ krivotvori i konfabulira (Kriva politika,1998.), ali nigdje ni riječi, barem zbog konteksta, o Grabovici i strašnom zločinu kojemu je praktično bio svjedok.

Toliko o njegovu nedostižnom „poštenju i intelektualnoj širini“ koje ističe Ivo Banac, a koji ni sam, pod dojmom prijateljskih „intelektualnih širina i poštenja“ te posljedičnoj fiksaciji na Dretelj i Stolac nije vidio i ne vidi muslimanske zločine nad Hrvatima u BiH. Time svaku priču o zločinu dekontekstualizira i svodi na selektivnu propagandu razine notornog antituđmanovca Stipe Mesića s kojim ga ne povezuje samo laskava – koliko i isprazna titula „prijatelja Bosne“, nego i sustavno ignoriranje Hrvata u BiH, kao i sudjelovanje u poništenju njihovih nacionalnih i ljudskih prava. To prikrivaju i nadomještaju tobožnjim „prijateljstvom s bosanskim franjevcima“, a zapravo suradnjom po istom poslu, s nekolicinom onih, koje Raspudić, kao i znatan dio javnosti, ne bez razloga zove „daidžama“.

U tome je bitna razlika između njihove politike i politike Ive Josipovića u kojoj ja ne sudjelujem, ali je svakako objektivno vrednujem, u skladu s argumentima, a ne selektivnom propagandom. Utoliko mi je i Josipovićeva politika prema BiH daleko prihvatljivija nego Mesićeva i Bančeva, kao što mi je i Bančev demokratski antitotalitarizam – ako je išta od njega ostalo – puno bliži od Josipovićeva toleriranja jugo-komunističkih ostataka.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -