Četvrtak, 26 rujna, 2024

OBAMINO DRAMATIČNO OBRAĆANJE NACIJI ‘Naš je cilj jasan: Uništit ćemo islamiste, napast ćemo ih gdje god bili’

Vrlo

Nekoliko sati uoči televizijskog obraćanja naciji, procurili su ključni dijelovi govora američkog predsjednika Baracka Obame, u kojemu iznosi strategiju za borbu protiv Islamske države.

Kako piše Washington Post, Obama u govoru najavljuje stvaranje široke koalicije država koju će predvoditi Amerika i koja će zračnim napadima i podrškom vojnim partnerima na tlu poraziti islamiste.

Obama u govoru ponavlja da nema namjeru u Irak i Siriju, države na čijem su teritoriju džihadisti iz Islamske države proglasili kalifat i čine strašne zločine, slati kopnene trupe, nego da mu je plan nastaviti sa zračnim udarima, a kopnenu borbu prepustiti ‘vojnim partnerima’ na terenu, kojima će pružiti podršku, prenosi Jutarnji list.

”Irak ima novu vladu, a ja vam večeras, nakon konzultacija sa saveznicima i Kongresom, mogu objaviti da će Amerika predvoditi široku koaliciju kako bismo uklonili ovu terorističku prijetnju. Naš je cilj jasan: razorit ćemo, a u konačnici i uništiti Islamsku državu vodeći se našom sveobuhvatnom protuterorističkom strategijom”, piše u Obaminom govoru, u kojem za Islamsku državu koristi jednu od kratica po kojima je ta skupina također.

”Htio bih da američki narod shvati kako će ova akcija biti drugačija od ratova u Iraku i Afganistanu. Američke se trupe ovaj put neće boriti na tlu strane države”, stoji u govoru, u kojemu američki predsjednik otvara mogućnost pokretanja zračnih udara i na teritoriju Sirije, u kojoj Islamska država ima svoj glavni grad.

Dosad su američki avioni, i to u 154 navrata, bombe bacali isključivo na islamističke položaje u Iraku.

Zasad nema konkretnih informacija o državama koje će se uključiti u Obaminu ”široku koaliciju”, no gotovo je sigurno da će među njima biti Francuska, čiji je šef diplomacije Laurent Fabius u srijedu međunarodnu zajednicu pozvao na borbu protiv ‘ove transnacionalne opasnosti’.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

INTERVIEW: Fr. John Anthony Boughton, poglavar zajednice “sivih fratara” iz Bronxa

Fr. John Anthony Boughton, američki franjevac i poglavar zajednice "sivih fratara" iz Bronxa, nekada je bio vojnik, švercer i...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -