Srijeda, 26 lipnja, 2024

NI SUZE ZA DRUGOM JERKOM: Kriminalna Vlada Valenztina Inzka prodaje vilu i diže novi kredit

Must Read


Vlada Federacije BiH je, na današnjoj 131. sjednici u Sarajevu, donijela dvije odluke koje se odnose na pomoć područjima FBiH stradalim u ovogodišnjim poplavama i klizištima.

Prvom odlukom je odobrila izdvajanje 100.000 konvertibilnih maraka iz ovogodišnjeg Proračuna, što predstavlja inicijalna sredstva za financiranje kadrovskih i materijalno-tehničkih pretpostavki za rad Federalnog fonda za pomoć područjima nastradalim od prirodne katastrofe u FBiH.

Donesena je i Odluka kojom je Federalnom ministarstvu financija odobrena raspodjela svih prikupljenih, kao i svih sredstava koja će biti prikupljena na posebnom namjenskom računu pod nazivom “Poseban transakcijski račun za uplatu sredstava za otklanjanje posljedica prirodne katastrofe i obnovu područja zahvaćenih prirodnom katastrofom”, otvorenom kao podračun u okviru Jedinstvenog računa Trezora FBiH.

Realizirajući dogovor s mirovinskim udruženjima u FBiH, Federalna vlada je produžila do kraja 2015. godine važenje odluke o subvencioniranju troškova električne energije za socijalno najugroženije kategorije stanovništva.

Danas je utvrđen Prijedlog zakona o komasaciji, čiji je cilj omogućavanje stvaranja što većih i pravilnijih parcela radi ekonomičnije obrade, iskorištavanja i uređenja zemljišta.

Vlada Federacije BiH usvojila je danas Programski zadatak za izradu Studije opravdanosti opskrbe toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do Sarajeva i Sarajeva Agenciji za privatizaciju u FBiH Vlada je dala saglasnost za prodaju objekta Vila “Bosanka” u Gradcu (Republika Hrvatska), te je usvojena Informacija Agencije o očitovanju županijskih tužiteljstava o počinjenim kaznenim djelima u postupku privatizacije i poslovanja gospodarskih subjekata.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je, provodeći raniji zaključak Vlade FBiH, za današnju sjednicu predložilo, a Vlada donijela Uredbu o izmjenama Uredbe o osnovama organizacije i načinu poslovanja Agencije za reviziju privatizacije u FBiH.

Izmjenama se poboljšavaju uvjeti za učinkovit rad Agencije, te je, na ovaj način, Uredba usuglašena sa Zakonom o reviziji privatizacije državnog kapitala u gospodarskim društvima i bankama.

Naime, sada je iz Uredbe brisana odredba po kojoj je Agencija neprofitna organizacija. Uz to, izmijenjena Uredba propisuje da se sredstva za rad Agencije osiguravaju iz Proračuna FBiH, a na temelju financijskog plana koji treba biti usuglašen sa Zakonom o proračunima u FBiH. Izuzeće je financijski plan za 2014. godinu, kojeg Agencija mora sačiniti u roku od 30 dana od početka rada.
Federalna vlada donijela je Odluku kojom Agenciji za privatizaciju u FBiH daje suglasnost za prodaju objekta Vila “Bosanka” u Gradcu, Republika Hrvatska, koji se nalazi u pasivnoj podbilanci JP Željeznice Federacije BiH.

Vila “Bosanka” je površine 336 m2, a s pripadajućim zemljištem ukupna površina iznosi od 664 m2. Ovaj objekt će biti prodan na dražbi, a početnu cijenu će utvrditi vještak građevinske struke, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.
Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o prihvaćanju zaduženja FBiH po Sporazumu drugog programskog zajma između BiH i Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), u iznosu do 22.440.000 eura, što iznosi 60 posto ukupno odobrenih sredstava za Bosnu i Hercegovinu.

Sredstva su namijenjena za pružanje podrške proračunima za provođenje reformi unaprjeđenja poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini putem olakšanja pokretanja poslovnih djelatnosti, pojednostavljivanja investicijskih procedura u oblasti inspekcije i gradnje, te pojednostavljivanje procesa prekogranične trgovine.

Zajam je odobren s rokom otplate od 25 godina i desetogodišnji grace period.

Doneseno je nekoliko odluka i rješenja iz oblasti kadrovske politike, a jednom od njih je za direktora Federalne uprave civilne zaštite, nakon provedene konkursne procedure, postavljen Fahrudin Solak, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Iako su danas uhićeni dopremijer Federalne vlade i federalni ministar, Jerko Ivanković Lijanović i Milorad Bahilj, federalna Vlada nije iznijela nikakav službeni stav o ovom događaju.

Također, sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, sazvana na dva dana, prekinuta je popodne i bit će nastavljena sutra u 10 sati.

Današnji dio protekao je u sjeni vijesti o uhićenju dopremijera Federacije i ministra trgovine.

To se osjećalo “u zraku” mada o uhićenju nije progovorena gotovo ni riječ na samom zasjedanju (nekoliko zastupnika dali su izjave novinarima uoči početka), navela je agencija Fena.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO potvrdio Marka Ruttea za novog glavnog tajnika

NATO saveznici službeno su izabrali danas nizozemskog premijera Marka Ruttea za novog glavnog tajnika NATO-a. Rutteovo imenovanje postalo je formalnost...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -