Petak, 18 listopada, 2024

NEĆE I GOTOVO: Hadžiomerović ne želi živjeti u Trećem, jedinom multietničkom BH entitetu

Vrlo

”Prolazimo kroz tešku patnju i mrcvarenje kako bi se prisilili grad predati Hrvatima koji su svoju dominaciju postigli protjerivanjem i ubijanjem u ratu”, izjavio je predsjednik mostarskog Gradskog odbora SDA Zijad Hadžiomerović za Dnevni list i dodao kako je ”rješenje za ovaj problem samo u iskrenom i poštenom dijalogu s uvažavanjem svih strana i provođenju dogovorenog”.

Hadžiomerović kaže kako u Mostaru sve ovo nepotrebno dugo traje.

Najbolje rješenje

”Trpe svi građani, a najviše Bošnjaci koji su potpuno politički isključeni i poniženi”, navodi čelnik mostarske SDA i dodaje kako je Međunarodna krizna skupina u svom izvješću otvorila prostor za treći entitet, što je samo potvrda njihove politike koju su vodili u Mostaru posljednjih 12 godina.

”Naša poruka je da Mostar nikad neće biti u tom trećem entitetu”, rekao je Hadžiomerović i podsjetio kako je Koschnickov statut trajao sedam godina, a Ashdownov već jedanaest. No, tvrdi kako smatra da je Koschnickov statut do sada najbolje rješenje za Mostar.

”To je bilo najbolje rješenje jer je prihvaćeno od svih strana. Taj statut se zasnivao na pravednoj nacionalnoj zastupljenosti u predstavničkoj i izvršnoj vlasti. Gradonačelnik, dogradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća su bili iz tri različita naroda. Gradonačelnik i dogradonačelnik su bili supotpisnici i rotirali su se svake dvije godine. Grad je imao gradske općine koje su imale propisanu multietničku strukturu i laž je da su bile jednonacionalne”, kaže Hadžiomeroviće.

Podsjetio je kako je tom odlukom načelnik Gradske općine bio iz jednog naroda, donačelnik iz drugog naroda, a predsjednik Općinskog vijeća iz trećeg.

Bošnjačka kriminalna bagra

”Sve je bilo posvećeno multietničkom karakteru grada i rješenju dogovorom, za razliku od Ashdownovog statuta koji je orijentiran k dominaciji. Koschnickov statut su ukinuli oni koji sada pokušavaju napraviti treći entitet, a sve je krenulo prije 12 godina. Razumijem HDZ-ove želje, ali ne mogu razumjeti neke Bošnjake koji sudjeluju u ovom projektu od početka pa do danas. Točno je da su struktura od šest gradskih općina i izborna pravila omogućavali da 2300 glasova u jednoj gradskoj općini daje tri vijećnika Bošnjaka naspram 8000 glasova u drugoj gradskoj općini koji daju dva vijećnika Hrvata, prividno bili nelogični, ali su u suštini bili satisfakcija Bošnjacima za više od dvadeset tisuća protjeranih iz Mostara”, rekao je i dodao kako je ključno pitanje zašto su neki Bošnjaci rušili i danas ruše ”ono što Bošnjacima odgovara i što donekle ispravlja nanesenu štetu”.

”Zašto rade u interesu HDZ-a. Meni je jasan odgovor – to radi bošnjačka kriminalna bagra i njihovi podanici, da bi mogli pljačkati, a ne otići u zatvor. HDZ i međunarodna zajednica ih štite i manipuliraju njima”, rekao je Hadžiomerović, koji kaže da se izbori u Mostaru moraju održati u sljedećih šest mjeseci.

”Ja znam da HDZ ne želi izbore jer im nikad nije bolje išlo. Rade što hoće. To se mora prekinuti. Jedina šansa je rješavanje problema proračuna za sljedeću godinu, a koju može riješiti samo federalni Parlament. To može prisiliti HDZ na dijalog i nove izbore”, rekao je Hažiomerović dodavši kako je Mostar središte političkog vrtloga i paradigma svih bosanskohercegovačkih problema.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SKEJO: Država daje prostor Prijovićki, ali za Thompsona nema mjesta?

Nakon nedavne konferencije za tisak, Udruga IX. bojne HOS-a izrazila je svoje duboko nezadovoljstvo načinom na koji se njihove...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -