Srijeda, 25 rujna, 2024

VELIKI USPJEH IRANSKE VANJSKE POLITIKE: Po prvi put Teheran ima predstavnika na NATO skupu

Vrlo

Danas i sutra u Velikoj Britaniji će se održati summit NATO. Sastanak u Walesu predstavlja najveće okupljanje svjetskih lidera ikada u Ujedinjenom Kraljevstvu. U Walesu će biti 28 članica NATO-a, 60 predsjednika i premijera, 70 ministara vanjskih poslova i 70 ministara obrane.

Između ostalih, očekuje se američki predsjednik Obama, njemačka kancelarku Merkel, te francuski predsjednik Hollande.

Sumitu NATO-a, u svojstvu zemlje aspiranta za članstvo u Sjevernoatlanskom savezu nazočit će i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, javila je Fena.

Istovremeno iz Ministarstva vanjskih poslova priopćeno je kako će zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić Babić predvoditi izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova BiH na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO s četiri države aspiranta za punopravno članstvo u NATO (BiH, Crna Gora, Makedonija i Gruzija), prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Sastanak se održava za vrijeme održavanja NATO samita u Cardiffu, Wales. Odluka da se sastanak održi, u ovom vrlo složenom političko sigurnosnom momentu, predstavlja značajnu poruku da NATO nastavlja s implementiranjem politike „otvorenih vrata“ i proširenja NATO saveza.

Također, ovim sastankom NATO potvrđuje da je perspektiva članstva u NATO za BiH, jedanput kada se steknu svi neophodni uvjeti, vrlo realna opcija, navodi se u priopćenju MVP-a BiH.

Bit će to prvi NATO summit nakon onoga u Chicagu 2012. godine, te prvi u Velikoj Britaniji od 1990., kada je Margaret Thatcher okupila čelnike NATO članica u Londonu.

Ovaj summit jedan je od najvažnijih u povijesti NATO-a – održava se u ključnom trenutku za Savez, kada NATO završava svoju najdužu misiju ikada – onu u Afganistanu – i u ozračju nestabilnosti u Ukrajini.

Očekuje se potvrda spremnosti jačanja kolektivne obrane Saveza te ulaganja u sposobnosti koje će NATO-u jamčiti da će biti spreman suočiti se sa svim izazovima.

Fokus će biti i na potvrdi transatlantskih veza Europe i Sjeverne Amerike kao i na važnosti dosezanja potrebne razine izdvajanja za obranu koje mora biti pravedno raspoređena među saveznicima. Iako ovo nije summit proširenja, očekuju se odluke koje će utjecati na nastavak politike otvorenih vrata, kao i na jačanje suradnje s partnerima diljem svijeta.

O stanju u Ukrajini na summitu u Newportu s Porošenkom će razgovarati američki predsjednik Barack Obama, britanski premijer David Cameron, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande i talijanski premijer Matteo Renzi.

Sastanak će zapadnim čelnicima omogućiti da čuju stajališta ukrajinskog predsjednika Porošenka o stanju na terenu i o njegovim razgovorim s ruskim predsjednikom (Vladimirom) Putinom, prenosi Hina./hms.ba/

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Trump: Amerika mora izaći iz ukrajinskog sukoba

Washingtonu je potrebna jasna strategija za izlazak iz ukrajinskog sukoba, izjavio je predsjednički kandidat Republikanske stranke u SAD-u, Donald...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -