Utorak, 28 svibnja, 2024

ENGDHAL: U Europi ne samo da neće biti plina, nego ni hrane, treći svjetski je počeo…

Must Read

Publicist i analitičar William F. Engdahl, autor bestsellera “Stoljeće nafte”, “Sjeme uništenja” i “Bogovi novca”, kaže za zagrebački Globus da već živimo u vremenu novoga svjetskog rata, koji će biti drukčiji od onih ranijih, ali jednako okrutan.
Počeo je, kaže, s Arapskim proljećem, nastavio se sa Sirijom i eskalira upravo sa situacijom u Ukrajini. Zbog toga će, tvrdi Engdahl, upravo Evropa imati velike posljedice u svojoj energetici, ali i poljoprivredi. Ukrajina i sve što se događa u odnosima s Rusijom glavna je tema kojom se Engdahl trenutno bavi i o čemu piše iz svoje druge domovine Njemačke.
A zbog čega je sve to počelo – odgovor je sličan kao i u ranijim Engdahlovim knjigama – za sve su, ocjenjuje on, krive američke elite, odnosno, kako ih naziva – američki oligarsi.
“Evropa se našla u ulozi žrtve jer njezini lideri nisu shvatili što se događa i zbog toga će, ne promijene li stavove i ne prestanu li sa sankcijama koje će im donijeti samo loše, i koje će udariti na evropsku ekonomiju, pasti već ove zime u zaista lošu situaciju. Tu nema dvojbe. Evropa ne shvaća da je izmanipulirana od Sjedinjenih Država i njihovih oligarha koji na ovaj način spašavaju najgoru situaciju u ekonomiji koja se u Americi dogodila od tridesetih naovamo”, ističe Engdahl.
Na pitanje zašto misli da je situacija u Ukrajini povezana s američkim oligarsima, odgovorio je:
“Zato što američki oligarsi, najmoćnije obitelji poput Rockefellerovih, nisu uspjeli vratiti Wall Street na stare staze slave. Wall Street je na koljenima i da bi pokrenuli industriju, moraju izazvati velike sukobe, započeti s ratom. Počelo je s Arapskim proljećem, nastavilo se u Siriji – ne zaboravite da su Sjedinjene Države željele u Siriji instalirati radikalne grupe koje su protivnici režima Bašara Al Asada, ali nisu uspjeli. Sve je to bilo sa samo jednim ciljem: žele vratiti svoju industriju i oslabiti moć i snagu koje danas imaju Rusija i Kina.”
Zanimljiva je i njegova procjena kako će se sankcije odraziti na situaciju u energetici gdje tvrdi da će zima će biti vrlo hladna u Evropi. Bit će još hladnija kad nestane plina iz spremišta, jer on više neće stizati preko Ukrajine. I ne samo da neće biti plina, odnosno da će njegova cijena toliko skočiti da će postati preskup, nego neće biti ni hrane. Rusija ima jaku poljoprivredu, a evropska je poljoprivreda upropaštena, ne samo u smislu toga da sve manje ljudi radi u poljoprivredi, nego i po pitanju kvalitete hrane, onoga što Evropljani unose u organizam. “Evropa će biti hladna i gladna ako se ne promijeni stav” – naglašava.
“Nisam veliki obožavatelj Vladimira Putina, ali mislim da dobro razumije stvari i da gleda barem tri koraka ispred svojih suparnika. Mislim da je vrlo upućen i svjestan svega što se događa – izjavio je Engdahl Globusu”, a prenosi Jutarnji.hr.
FENA

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -