Published On: Pet, svi 12th, 2017

72. OBLJETNICA BLEIBURŠKE TRAGEDIJE KORUŠKA NADBISKUPIJA: Protiv smo svakog oblika antisemitske ili fašističke instrumentalizacije

Biskupija je  priopćila kako se “jasno i odlučno” distancira od “eventualnih antisemitskih instrumentalizacija ovog okupljanja” kao i od “mogućeg glorificiranja fašističke prošlosti”.

Katolička crkva u Koruškoj založila se za dostojanstvenu ceremoniju odavanja počasti žrtvama Bleiburške tragedije i unaprijed se distancirala od mogućih antisemitskih ili fašističkih zlouporaba, prenosi u petak na svojim stranicama Katolička informativna agencija Austrije  (KAP), prenosi Hina.

“Mi smo za odavanje počasti mrtvima, ali protiv svakog oblika antisemitske ili fašističke instrumentalizacije”, stoji u priopćenju Koruške biskupije, kako pronosi KAP.

Biskupija je nadalje priopćila kako se “jasno i odlučno” distancira od “eventualnih antisemitskih instrumentalizacija ovog okupljanja” kao i od “mogućeg glorificiranja fašističke prošlosti”.

Istodobno se ističe duhovni karakter ovog okupljanja u organizaciji Hrvatske katoličke crkve.

“Ova liturgijska komemoracija na Lojbaškom polju obiteljima žrtava daju priliku da odaju počast tada ubijenima i da se za njih pomole”, stoji u priopćenju Koruške biskupije, u čijoj nadležnosti se nalazi Bleburg i okolica.

U priopćenju se nadalje objašnjava zašto je Lojbaško polje pored Bleiburga postalo važnim mjestom sjećanja.

“Strahote razdoblja koje je direktno uslijedilo nakon 2. svjetskog rata su dugo vremena u komunističkoj Jugoslaviji bile prešućivane i zato je Lojbaško polje postalo mjesto kršćanskog sjećanja za mnoge članove obitelji žrtava”, stoji u priopćenju.

Kako prenosi KAP, ovim priopćenjem biskupija je reagirala na zahtjev grupe političara i aktivista da se skup pored Bleiburga zabrani zbog “glorificiranja ustaškog pokreta”. Ova skupina, predvođena političarima stranke Zeleni, taj je zahtjev čelništvu savezne pokrajine Koruška postavila još u utorak.

Koruški ured za zaštitu ustavnog poretka smatra kako ne postoje osnove za zabranu subotnjeg skupa ali je priopćio da će on biti pod prismotrom državnih službi.