Published On: Pet, pro 28th, 2018

4-7-8 Kako zaspati za samo dvije minute?

Beskrajno je frustrirajuć osjećaj kada, čak i nakon teškoga radnog dana, legnete u krevet umorni, a san jednostavno ne dolazi na oči. Vrtite se po krevetu, otkrivate i pokrivate, mijenjate poze i brojite ovce, ali zaspati – nikako.

Dnevne obveze, stres i užurbanost jednostavno moraju uzeti danak, a naše iscrpljeno tijelo zna se baš zainatiti kada bi se trebalo odmoriti, pa se navečer ponaša kao tinejdžer koji mijenja raspoloženje. U dnevnom boravku “kljucate” i ne možete držati oči otvorene, pojma nemate što vam koji od ukućana govori, ali kada vam glava dotakne jastučnicu stvari se mijenjaju u potpunosti…

Budni u mraku tako ležite i brojite minute do jutarnjeg alarma, pa u krug. Ista je situacija mučila i Brittany Natale, jednu od urednica portala Popsugar, sve dok nije isprobala tehniku za koju, navodno, svi znaju. O triku zvanom “4-7-8” mnogo se pisalo, ali iskustvo “pravih ljudi” uvijek dobro dođe; ako ne ništa da vas potakne da jednom i sami probate.

Upute su sljedeće: stavite vrh jezika na nepce iza prednjih zubiju i izdahnite na usta. Zatim udahnite kroz nos brojeći do 4, zadržite dah 7 sekundi i izdahnite brojeći u sebi do 8. Ponovite četiri puta.

Tehniku je razvio liječnik Andrew Weil, a bazirana je na konceptu pranayama yoge. Riječ je u stvari o tehnici opuštanja – koristi se kako bi se pacijent opustio i smirio jureći um, što ju čini savršenom za vrijeme pred spavanje, piše Slobodna Dalmacija.

“Čak i kad se trgnem noću, tehnika “pali”, spavam u roku od dvije minute…”, svjedoči Natale, koja o ovome triku ima samo pozitivne utiske. Suvišno je reći da ju preporuča svakome tko ima poteškoće sa snom.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare