Published On: Sub, lis 1st, 2022

31 je godina od napada na Ravno i početka rata u BiH

Napad na Ravno, hrvatsko mjesto na jugu Hercegovine, počeo je 1. listopada, kao dio akcije napada JNA i četnika na Dubrovnik, Slano i Ston.

JNA je tada širila propagandu da se Ravno uopće i ne nalazi u BiH. Selo su granatama iz haubica i minobacača gađali pripadnici zloglasnog Titogradskog korpusa tadašnje JNA. Prije 30 godinu pala je i prva žrtva u hercegovačkom selu Ravno, pa se ona može smatrati i prvom žrtvom rata u BiH. 1. listopada 1991. godine u Trebinju kod Ravnog s 82 kamiona stiglo oko 450 vojnika tadašnje JNA. Zaustavljeni su u pohodu prema obližnjem Stonu u Hrvatskoj, nakon čega počinju stradanja mještana Ravnog i okolnih sela.

Osim potpuno uništenih sela ubijena su 24 osobe, a 34 ih je umrlo “prirodnom” smrću. Ranjeno je 11 osoba, a njih 18 utamničeno je na dva mjeseca. Po bestijalnosti se izdvaja pokolj na Kijevu Dolu, kad je ubijeno i zaklano 7 ljudi starijih od 60 godina.

Prva žrtva agresije na BiH je bio Nikola Niko Brajić, vozač vozila hitne pomoći koji je nastojao pomoći ranjenicima iz svog sela.

Agresorske snage su ga uhitile u listopadu 1991. godine, a potom je zatvoren u logor u Bileći. Tamo su ga zlostavljali, a potom i likvidirali.

Na današnji dan prije 30 godina pala je i prva civilna žrtva rata u BiH. 61-godišnji mještanin Trebinje Jozo Stanković, osoba s posebnim potrebama, stradao je od eksplozije granate uz samo selo Trebinju.

U vrijeme napada JNA na Ravno i Dubrovnik rezervisti JNA su bili na većini dominantnih visova na južnoj i istočnoj strani Mostara – Humu, Gubavici i Fortici. Nadzirali su dobar dio mostarske kotlinu, uključujući zračnu luku i Helidrom, te Dubravsku visoravan.

Ravno je uništeno u ratnim operacijama JNA i crnogorskih rezervista radi osvajanja Dubrovnika. Na primjeru Ravnog, pokazala se nemogućnost republičkog vodstva da spriječi agresiju u BiH, da spriječi korištenje teritorija BiH od JNA kao poligona za napad na Republiku Hrvatsku, te je postalo jasno da se hrvatski narod u BiH mora samoorganizirati kako bi se zaštito i obranio, te pomogao obrani RH. To je učinjeno kroz organiziranje Hrvatske Zajednice Herceg Bosne i Hrvatskog Vijeća Obrane.

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Nije Jozo
Nije Jozo
2 mjeseci prije

Za Alu i graDžane to nije bio njihov rat jer se rat nije vodio na djelu većinskih graDžana.

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Nije Jozo
2 mjeseci prije

Izjava “to nije nas rat” je izjavljena 10. 6. 1991.
Aludirajuci na dogadjaje u Hrvatskoj i Sloveniji.
A selo Ravno je zlocinacka JNA zapalila 1.10.

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
2 mjeseci prije

A i poruka da se stanovnistvo BiH ne odaziva na mobilizacije JNA kojih je tada bilo.

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
2 mjeseci prije

A evo recimo i da je “ovo nije nas rat” receno u kontekstu Ravnog ili pak izjava “rata nece biti mirno spavajte” ovdje treba zagrebati.
Pokolj Bosnjaka u Bijeljini se desio prije pocetka rata. Je li tu rekacija Izetbegovica bila pasivna kao i za Ravno? Jest.
Zasto?
Pa zato sto je znao sta je JNA u tom trenutku, svjestan je moci te vojske a i mi svi to ovdje dobro znamo, vrijeme se kupovalo i odlagao rat. Rat u BiH je mogao poceti kada i u Hrvatskoj, vrlo je moguce bilo. Narocito kad su smrdljivi Titogradski i Uzicki korpus i srpski rezervisti blokirali Mostar ili kad se smrdljiva JNA okupila u Tuzli da krenu na Vukovar pa znamo protest Tuzlaka protiv JNA.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
2 mjeseci prije

ne možeš ga oprati ni u sto voda da ga pereš.

ISTINA
ISTINA
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
2 mjeseci prije

Srebrenica je ZAJEDNICKI SRPSKO HRVATSKI ZLOCIN genocida SAMO STO SU DIREKTNI IZVRŠIOCI SRBI A HRVATI INDIREKTNI I SUUČESNICI ZLOČINA IZUZEV DIJELA HVO KOJI NIJE SLUZIO DOGOVORU TUDJMAN MILOŠEVIĆ KARADJORDJEVO ljeta 1991 o rasturu JUGE radi podjele Bosne i uništenja Bosnjaka

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  ISTINA
2 mjeseci prije

Vec sam ti napisa ko je saucesnik u tragediji srebrenicana i ko i dan danas od toga ima koristi.Aj pogodi

Lukša
Lukša
2 mjeseci prije

Mnogi Muslimani su tada govorili kako mi provociramo JNA i da se zato rat događa i da u BiH rata nece biti jer tamo vlada bratstvo i jedinstvo. Nije prošlo par mjeseci njima se počeo dogadati krvavi i po broju žrtava još gori rat i tada su mnogi od njih po gradovima još klicali Titu i bratatvu i jedinstvu i trebali su im dani i dani kako bi imenovali agresora. Alija svoj narod uopce nije pripremio za rat a svatko s gramom soli u glavi znao je što se sprema i u BiH.

ISTINA
ISTINA
Šta ti kažeš na ovo?  Lukša
2 mjeseci prije

U Bosni se nije znalo za Karadjordjevo,alji je naivan…savez njofra milosevic vidio se izdajom Posavine…mnoge stvari kod engleza i francuza iz arhive kad vide svjetlost dana,vidjece bosnje katolici u sta ih uvalio NJOFRA DUDEK Krivousti….

ISTINA
ISTINA
2 mjeseci prije

Rat u Bosni počeo je ubistvima bosnjaka civila u Kamenici kod Zvornika 5.do 10.septembra 1991.pod pokroviteljstvom tzv.JNA….

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  ISTINA
2 mjeseci prije

Rat u RBiH je poceo isti moment kad je poceo u Sloveniji ali samo su se u Sarajevu odrzavali skupovi podrske KPJ i Titovu putu 03.04.92. Vi to vrlo dobro znate

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
2 mjeseci prije

istina 100%

ISTINA
ISTINA
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
2 mjeseci prije

Tačno…Rat je počeo na Vidovdan 1989 u povodu 600 godina mitomanije Kosovskog boja