30 godišnjica HVO zločina u Stupnom dolu. Nema medijskog skandala za prikrivanje obljetnice…

Mislili smo da je medijsko pucanje u 30-u godišnjicu infanticida u Vitezu dio šireg plana Plenković-Džihad kojim se nastoji ojačati pomirba Hrvata i Bošnjaka. Te da će Bošnjaci i godišnjice HVO zločina medijski prekriti onako kako su prekrili infanticid u Vitezu i Genocid u Grabovici.

Ali avaj. Prvaci trojke uzimaju mjeru Borjani Krišto što smije reći te joj poručuju da ona nema pravo uputiti zahvalu Hrvatskoj zbog pomaganja hrvatskih krajeva u BIH. Donekle se slažemo. To bi prema službenoj dužnosti trebao uraditi Komšić no kako on strepi od brige za Hrvatima, jer mu to odnosi glasove kod Bošnjaka taj dio je na sebe uzela Krišto. Zapravo stvarna predsjednica BH Hrvata. Stoga je istup Predraga Kojovića i drugih više nego jadan.

Isto tako Bošnjaci nisu našli shodno da prekriju medijskom bombom HVO zločin u Stupnom Dolu. Kao što su videom s Kordićem, ubili pravo Hrvata i svijeta da se prisjete kako je to oslobodilačka Armija “koja se samo branila” u doba primirja ubijala granatama djecu. Što su činili tek van primirja?

Sve bošnjačke TV stanice Andreje Plenkoviću danas pumpaju vijest o Stupnom Dolu. Ima jedna bitna razlika između Stupnog dola i Viteza. Za Stupni Dol presuđeno je sve živo i mrtvo. I po dva po tri puta. Po nekoliko zapovjednih razina. Za Vitez i pokolj djece u doba primirja nije otvorena niti istraga. Nije se dogodilo.

Sve upućuje na to da Selmo ima prste i u Vitezu. Selmo blagozaštićeni.

Članovi Saveza logoraša u BiH, Udruženje logoraša “23. listopad `93.“ Vareš, zajedno sa mjesnom zajednicom Stupni Dol, Medžlisom IZ Vareš i BZK “Preporod“, danas su obilježili 30. godišnjicu zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša koji su počinili pripadnici HVO-a.

Zločin u Stupnom Dolu su počinile postrojbe koje je predvodio Ivica Rajić, a koje su istog dana ušle i u Vareš. Među nekoliko stotina vojnika HVO-a bile su jedinice pod nazivom ”Apostoli” i “Maturice” iz sastava HVO brigade “Josip ban Jelačić“ iz Kiseljaka, a zločin koji su počinili je rezultirao s 38 ubijenih, od kojih je pored 17 ženskih osoba bilo i petero ubijene djece, a samo šest vojno sposobnih osoba. Osim ovoga, 11 zarobljenih logoraša su žive zapalili u kući u Stupnom Dolu, a jedna osoba je preživjela “živu lomaču“.

Za te zločine, Tribunal u Hagu je 2006. godine osudio Ivicu Rajića na 12 godina zatvora za zločin i kršenje Ženevske konvencije, što je spomenuti i priznao, a nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne, pušten je na slobodu. Osim njega, pred Županijskim sudom u Zenici 2007. je proglašen krivim i Dominik Ilijašević Como, a Miroslav Anić 2011. godine pred Sudom BiH, obojica na po 15 godina zatvora.

Na obilježavanju godišnjice zločina u Stupnom dolu govorio je ministar vanjskih poslova BiH i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, kao pripadnik, kako je rekao “najčasnije armije ikada u svijetu”, iza koje su ostali brojni zločini nad Hrvatima, uključujući i Hrvate Vareša, od kojih je ova općina gotovo potpuno etnički očišćena, te protuhrvatski i protuustavni član Predsjedništva BiH Željko Komšić./HMS/