17. godišnjica genocida u Srebrenici

Tisuće ljudi stižu u Srebrenicu od ranih jutarnjih sati kako bi sudjelovali na komemoraciji posvećenoj žrtvama genocida što su ga nad Bošnjacima tog područja u srpnju 1995. godine počinile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Deseci autobusa i stotine osobnih automobila preplavili su ceste koje vode ka Srebrenici. Organizatori očekuju kako bi se unatoč očekivanoj iznimnoj vrućini tijekom dana u tom mjestu moglo okupiti i više od četrdeset tisuća ljudi.

Na komemoraciji će sudjelovati i predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović. Nakon komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici Milanović će otputovati u Orašje, u povodu zajedničkog posjeta s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom Bosanskoj Posavini.

Genocid su u srpnju 1995. godine počinile snage bosanskih Srba ubivši više od osam tisuća Bošnjaka.

Na groblju u memorijalnom kompleksu u Potočarima bit će pokopani posmrtni ostaci 520 žrtava srebreničkog genocida, a među njima i šest dječaka koji su u vrijeme kada su ubijeni imali petnaest godina te četiri žene, od kojih je najstarija imala 94 godine.

Na komemoraciji će govoriti glavni rabin sinagoge Park East iz New Yorka Arthur Schneier i jordanski princ Hasan bin Talal.

 

U izaslanstvu Vlade Republike Srpske, koja će prisustvovati obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, bit će ministrice uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, obitelji, omladine i sporta Nada Tešanović i trgovine i turizma Gorana Zlatković.

U izaslanstvu Vlade RS-a bit će i savjetnik predsjednika Vlade Božidar Plavljanin, priopćeno je iz Ministarstva uprave.

U priopćenju nije navedeno što se to sutra obilježava u Srebrenici, već samo stoji da će spomenuti predstavnici Vlade RS-a “prisustvovati obilježavanju 11. jula u Srebrenici”.