Published On: Sub, ruj 18th, 2021

13 godina i ništa: Dan kad je Dom naroda obvezao državu na pokretanje hrvatskog kanala

Prije 13 godina, 17. rujna 2008., Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je zaključak Ilije Filipovića kojim se predlaže da Dom naroda obaveže Vijeće ministara BiH da pokrene postupak osnivanja radio-televizijskog kanala na hrvatskom jeziku unutar Javnog RTV sustava BiH.

Tada je objavljeno kako je, obrazlažući svoju inicijativu, Filipović istaknuo da se ne radi o nacionalnom kanalu, nego kanalu na službenom hrvatskom jeziku.

”Zastupnik Hazim Rančić tražio je da izjašnjavanje o ovom zaključku bude skinuto s dnevnog reda sjednice, što Filipović nije prihvatio.

Protiv zaključka su glasovali članovi Kluba Bošnjaka, koji su i ranije bili po istom pitanju pokrenuli pitanje vitalnog nacionalnog interesa pred Ustavnim sudom BiH, no Sud je utvrdio kako se zaključkom ne ugrožava vitalni interes Bošnjaka”, navodi se u tekstu.

Dom naroda na toj sjednici podržao je principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), čiji je predlagač Mladen Ivanić, a predloženi zakon je predviđao primjenjivanje stope PDV-a od 5% na osnovne živežne namirnice poput hrane za bebe, brašna, mlijeka, ulja itd., kao i na lijekove i ortopedska pomagala

 

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Po Ustavu fbih, javni tv servisi su u nadležnosti županija/kantona. Ni najmanje Federacije. No ako pogledamo kako se primjenjuje ustavna konstitutivnost naroda po ustavu bih- onda patent ftv kao neustavna kategorija nije nimalo iznenađujući.

ŠOKAC
ŠOKAC
1 mjesec prije
Odgovori   Anonimac

NJOFRA je preko UZP TVOREVINE HRHFOSNE iskopao HRVATSKI kanal

markopotocnjak
markopotocnjak
1 mjesec prije
Odgovori   Anonimac

Upravo tako. Trebamo ići na rušenje Federalne televizije, nakon tog i državne. Tek tada ćemo se dogovorit, da, ako bošnjaci hoće, uz dozvolu kantona i županija osnuju se kanali na našem jeziku.