Subota, 15 lipnja, 2024

10 najstarijih žena na svijetu koje su uspjele roditi dijete

Must Read

Želja za djetetom je ponekad bila toliko jaka da žene nisu marile jesu li već prešle 70-u, hoće li na ostvarenje tog sna potrošiti svu životnu ušteđevinu, kako ljudi oko njih gledaju na to…

1. Rajo Devi Lohan

SaveMail OnlineYou’re only as old as you feel: Naveen, five, hugs her 75-year-old mother, Rajo Devi Lohan, at their home in the remote village of Hissar, I…9Shelley D GSo Sweet

Ova žena imala je 69 godina kada je rodila kćer Naveen u selu Hissar u Indiji. Bilo je to 2008. godine. Ostala je trudna nakon potpomognute oplodnje, a zbog svojih godina je gotovo umrla nakon poroda. Rajo živi sa suprugom Balom i njegovom drugom, mlađom ženom Umi.

– Jedini razlog zbog kojeg sam još živa, unatoč bolesti, je Neveen. Ona mi je dar od Boga, i dok se ne uda, ne mogu si priuštiti da umrem. Udat će se kada napuni 15 godina. Neveen se ne treba brinuti za svoju budućnost jer ima i drugu majku, Umi, ima ujne, rođake i oca da brinu o njoj – rekla je prije pet godina.

2. Daljinder Kaur

Savefrom scubby.comAlthough entirely ecstatic, I was totally shocked when singer Janet Jackson announced that she was pregnant at 50. But Daljinder Kaur from Amritsar, Punjab in northern India has Janet beat by twenty-two years! Kaur made worldwide headlines by1Rachel KnaubBeautiful You

Kada je 2016. godine rodila dječaka, Daljinder Kaur iz Indije postala je najstarija majka na svijetu. Iako ne zna koliko je točno stara, liječnicima je rekla kako je sedam godina mlađa od svojeg supruga koji je tada imao 79.

I braku su već 46 godina, ali ona sve to vrijeme nije uspjela ostati trudna. Sina je rodila nakon potpomognute oplodnje i to anonimno doniranim jajašcima.

– Svi su mi govorili da usvojim bebu, ali ja to nisam željela. Sada imam svoje dijete. Podignut ćemo ga na noge i omogućiti mu dobro obrazovanje. Imala sam vjeru u Svemogućeg da ću imati svoje dijete i Bog je odgovorio na moje molitve – ispričala je.

3. Omkari Panwar

Savemom.meOmkari Panwar, 70 Even though Panwar and her husband already had two adult daughters and five grandchildren, they were desperate for a son to be their heir. In 2008, after the Indian couple spent their life savings and took out loans for IVF, Panwar gave birth via C-section to a set of 2-pound, one-month-premature boy and girl twins. Photo via AllDownloadMovies3Samreen SohailSubhanAllah

Omkari iz Indije već je imala dvije kćeri kada je odlučila otići na potpomognutu oplodnju. Ona i suprug su silno željeli sina kako bi nastavio brigu za obiteljsku imovinu. Na postupak su potrošili cijelu životnu ušteđevinu, a morali su podići i kredit u banci.

 

Imala je 70 godina kada im se san ostvario – 2008. godine rodila blizance, dječaka i djevojčicu. Smatraju to darom od Boga.

– Čežnja za sinom je uvijek bila prisutna, ali Bog nas prije nije blagoslovio dječakom. Sada smo mu zahvalni što je odgovorio na naše molitve – kazao je njezin suprug Charam Singh.

4. Adriana Iliescu

Savefrom en.my7475.comAdriana Iliescu gave birth in January 2005 at the age of 66 after IVF treatment1lala pooOLD FARTS

Ova žena iz Rumunjske je imala 66 godina kada je 2005. godine ostala trudna. Nailazila je tada na svakakve komentare “dušobrižnika”, religijskih i etničkih skupina. Govorili su joj da je to krajnji cilj sebičnosti, da je to zastrašujuće, groteskno…

Ova sveučilišna profesorica silno je željela postati majka. Devet godina se liječila od  neplodnosti i napokon je ostala trudna – nosila je trojčeke. Nažalost, dva fetusa su umrla, no jedan je preživio – bila je to njezina kćer Eliza.

– Eliza je energična i zabavna – vrlo sretno dijete. Ona mi je sve i ništa drugo mi nije važno. Medicinski nije nemoguće da imam još jedno dijete. Ne pušim i ne pijem. Budem li živjela koliko su živjeli moji roditelji, Eliza će imati 20 godina kada umrem. Mislim da joj još puno toga mogu pružiti – rekla je.

5. Maria del Carmen Bousada de Lara

Ona je bila najstarija majka kada je 2006. godine rodila blizance – dva dječaka. Imala je 66 godina. Da bi ostvarila svoj san, Maria je iz Španjolske otputovala u SAD na medicinski potpomognutu oplodnju.

Kasnije je priznala kako je lagala o svojim godinama samo da bi bila sposobna za tretman, da je ne bi odbili. Platila ga je 35.000 dolara (oko 220.000 kuna). Nažalost, ubrzo nakon rođenja sinova, dijagnosticirali su joj rak. Umrla je tri godine kasnije.

Prije dijagnoze je pričala kako se nada da će živjeti dugo kao i njezina majka koja je umrla sa 101. godinom – da bi mogla gledati svoje dječake kako odrastaju. Brigu o njima je preuzela obitelj.

6. Elizabeth “Lizzie” Adeney

Bila je najstarija rodilja u Velikoj Britaniji kada je 2009. godine rodila dijete. Imala je tada 66 godina, a na medicinski potpomognutu oplodnju otišla je u Ukrajinu jer u Velikoj Britaniji to ne rade kod žena starijih od 50 godina.

Prije toga je bila na nekoliko tretmana, ali uspjeha nije bilo. Tretman u Ukrajini je platila oko 100.000 kuna. Sina je rodila carskim rezom. Iako je nailazila na razne zlobne komentare, ostala je pozitivna.

– Ne zanima me to što sam najstarija majka u zemlji. Nije važna moja fizička dob, već to kako se osjećam iznutra. Ne brinem zbog toga što sam napravila, to je između mene i moje bebe, i ne tiče se nikog drugog – rekla je.

7. Annegret Raunigk

Ova žena iz Njemačke završila je na naslovnicama 2015. godine kada je rodila četvero djece u dobi od 65 godina. Priča je posebno zaintrigirala javnost zato što je tada već imala 13 djece u dobi od 10 do 44 godine.

Annegret je na potpomognutu oplodnju otišla u Kijev unatoč kritikama liječnika koji nisu bili sigurni da će njezino tijelo to izdržati. Ipak, sve je prošlo dobro – rodila je tri dječaka i djevojčicu u 26 tjednu trudnoće.

SaveyearThis photo taken in 2005 shows then 55-year-old Annegret Raunigk (1st row, 2ndL) with her children and grand-children being interviewed on Germany’s RTL television channel1Londa ThollArticles of Interest…

Prokomentirala je svoju odluku:

– Tu se ne radi o egoizmu ili sebičnosti. Ja jednostavno volim djecu, ona me drže mladom. S godinama postajete tolerantniji. Meni nikada ne bi palo na pamet da nekome govorim što da radi ili ne radi – rekla je.

8. Harriet Stole

Harriet iz Londona je imala 66 godina kada je 1999. godine rodila dječaka.No, u ovom slučaju nije se radilo o velikoj želji da ponovno postane majka, već je bila surogat majka svojoj snahi Lucy koja nije mogla ostati trudna.

Liječnici su joj u maternicu umetnuli Lucyno jajašce oplođeno spermom sina Rossa. Sve je dobro prošlo i na svijet je donijela svojeg unuka Henry Thomasa.

Cijela obitelj je bila pod povećalom javnosti pa nisu željeli davati intervjue.

9. Memnune Tiryaki

Memnune Tiryaki iz Turske rodila je 2006. u dobi od 64 godine. Ona i dvije godine mlađi suprug Omer pokušavali su dobiti dijete 35 godina. Tada su uspjeli nagovoriti svojeg liječnika da podvrgne Memnune potpomognutoj oplodnji – sa jajnom stanicom anonimne donorice i Omerovom spermom.

Dobili su sina i to im je bio najljepši trenutak u životu.

– Kada smo na prvom testiranju vidjeli da je uspjela ostati trudna, nismo mogli vjerovati. Rođaci su nam govorili da to nije prava trudnoća, ali nismo gubili nadu. Na kraju se naša beba rodila. Ja sam u mirovini, tako da oboje možemo brinuti o djetetu – kazao je sretni otac nakon svega.

10. Haya Shahar

Ova žena iz Izraela je pokušavala ostati trudna prirodnim putem dugih 46 godina braka, ali nije uspjela. Napokon je sa suprugom Shmuelom odlučila otići na medicinski potpomognutu oplodnju.

U svojoj zemlji to nije mogla napraviti zbog godina, pa je otputovala u inozemstvo. To je bila dobra odluka jer je sa 65 godina postala majka – rodila je zdravog dječaka 1999. godine.

Iako su je liječnici upozoravali da je in vitro oplodnja opasna za ženu njezinih godina, ona je slijedila svoj i suprugov san, prenosi portal memebrity.com.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -