Published On: Pon, stu 6th, 2017
#3rd |

​Zvizdić i Novalić u Mostaru: Partizansko groblje u lošem stanju, nudimo pomoć

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetili su danas Partizansko groblje u Mostaru gdje su izrazili nezadovoljstvo jer se ovaj nacionalni spomenik nalazi u jako lošem stanju te poručili da se mora više brinuti o njemu.

– Ovaj spomenik ima višestruke vrijednosti, a dizajnirao ga je i osmislio jedan od velikana arhitekture Bogdan Bogdanović koji je bio veliki arhitekt i čovjek – kazao je Zvizdić novinarima.

Rekao je da očekuje da sve razine vlasti pomognu zaštiti, očuvanju i rehabilitaciji spomenika.

– Ovdje leže mladi ljudi koji su dali živote u borbi protiv fašizma i to se nikada ne smije zaboraviti da ne bi i buduće generacije počele zaboravljati ono što se desilo prije 20-ak godina – istakao je Zvizdić.

Poručio je da će pružiti značajnu podršku da radovi na rehabilitaciji Partizanskog groblja u Mostaru počnu što prije.

– Uradit ćemo to da buduće generacije nađu izvor i nadahnuće da je fašizam zlo i da se protiv njega uvijek mora boriti, i da zlo nikada ne može pobijediti dobro – naglasio je Zvizdić.

Premijer Novalić je kazao da je ovaj spomenik jedan od najmonumentalnijih u Federaciji BiH te da predstavlja znak trajne opredijeljenosti Mostara prema antifašizmu.

– Spomenik je potpuno zapušten, došli smo da vidimo kako da makar uži kompleks od 5.000 kvadratnih metara vratimo u funkcionalnu upotrebu – istaknuo je Novalić.

Poručio je da je zakonska obaveza brinuti o spomenicima te da Partizansko groblje u Mostaru podsjeća na sve poginule u borbi protiv fašizma u Europi i svijetu.

Naveo je da će se pokušati doći do dugoročnog rješenja jer je spomenik već jednom saniran, iako to njegovo stanje ne pokazuje.

– Ovo nije pitanje politike. Ovaj spomenik podjednako pripada svim Bosancima i Hercegovcima bez obzira na nacionalnu i stranačku pripadnost – poručio je Novalić s ovog spomenika.

Predsjednik Odbora za obnovu Partizanskog spomen-groblja u Mostaru Sergio Šotrić istakao je da oni koji leže na ovom groblju pripadaju cijeloj Europi i svijetu, a ne samo Mostaru i BiH te da su oni dio antifašističke obitelji. Naglasio je da je obaveza internacionalizirati taj projekt.

Partizansko groblje u Mostaru izgrađeno je 1965. godine u spomen poginulim Mostarcima u Narodnooslobodilačkoj borbi (NOB) od 1941. do 1945. godine.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x