​’Dionica smrti’ u blizini Mostara: Tvrde da nije opasna, a ljudi ginu kao na traci

Na magistralnoj cesti M-17 između Mostara i Jablanice u mjestu Salakovac prije desetak dana dogodila se teška prometna nesreća. Ozlijeđene su tom prilikom četiri osobe, od kojih su dvije zadobile teže tjelesne ozljede.

U nesreći su sudjelovala dva vozila marke Audi, te jedno vozilo Peugeot. Bila je to jedna u nizu prometnih nesreća u rubnom naselju iz kojeg se izlazi kroz veliki tunel kojim završava Mostar. Upravo je na ovom lokalitetu uz samu cestu na desetine spomenika pored kojih stoje saksije s umjetnim cvijećem, podsjećajući da je upravo tu, nekad neko u prometu izgubio život, piše Fokus.

A kroz četiri desetljeća otkad je izgrađena brana i sagrađen novi put, u Salakovcu je prestalo kucati srce inih opreznih i neopreznih vozača, iako je riječ o cesti koja kad sve okolnosti na njoj uzmu u obzir – nije riskantna i opasna. Upravo pravac koji je zbog uspona i padova nepregledan najčešće i biva okidač da se “legne” na papučicu gasa i prekorači brzina dovoljna za tragediju.

Inženjer prometa iz Mostara, Mirsad Kuko podsjeća da se u sređenim europskim zemljama smatra se da je jedna trećina odgovornosti za prometne nesreće vozačeva, jedna trećina otpada na put, a jedna na vozilo.

– Ako je u Austriji gdje su automobili bogzna koliko kvalitetniji od naših i gdje su ceste svjetlosnu godinu ispred naših po jedna trećina otpada na ta dva segmenta, onda zamislite kolika je odgovornost naših vozača, ako je kod njih u takvim uvjetima to jedna trećina odgovornosti.

U našoj zemlji je sve relativno, pa time i dokumenti koji govore o sigurnosti vozila na cesti. Danas nemamo inženjere prometa na funkciji zapovjednika prometne policija, dok je prosječna starost voznog parka 17 godina. U Njemačkoj je, ne tako davno, prosjek bio tri godine. Tehnički pregledi su međusobno neuvezani što je također veliki problem. Za novac danas svaki automobil može dobiti isprave za voženje, dok se liječnički pregledi vozačima završavaju i telefonskim putem, napominje Kuko.

Podsjeća i da je danas u BiH oko 52.000 ratnih vojnih invalida koji boluju od PTSP-a, kao i da po zakonu nijedan od njih ne bi smio pomisliti da sjedne za volan, dok danas voze mnogi od njih.

– Automobili su nam iz 21. vijeka, a ceste iz 19, signalizacija je postavljena nestručno, a policijski sustav bez subordinacije potpuno je razbijen. Nedavno sam putovao na more i vidio da pojedinci koji rade na signalizaciji miješaju pojmove uzbrdica i nizbrdica, a ne pamtim ni sam kad je posljednji put kažnjen neki pješak – sudionik u prometu. Njima je dozvoljeno apsolutno sve, sa žaljenjem ističe Kuko.

Osim nedavne sprometne nesreće u Salakovcu, spomenut ćemo sve s većom materijalnom štetom i kobnim ishodima ili težim tjelesnim ozljeda, a koje su se dogodile tijekom posljednjih 18 mjeseci. Sredinom srpnja, Peugeot 206 udario je o brdo uslijed prekoračene brzine, a tom prilikom jedna osoba zadobila je teže tjelesne ozljede.

Riječ je o Dragici T. koja je također upravljala vozilom marke Peugeot. Prilikom izlaska iz tunela Salakovac njen automobil prešao je u suprotnu traku i sudario se s, iz suprotnog smjera, nadolazećim šleperom Scania, registracijskih oznaka Albanije kojim je upravljao albanski državljanin K.U. (1993.).

Stotinjak metara od mjesta pogibije južno, mjesec ranije prevrnuo se autobus poduzeća Autoprevoz bus, dok su se 9. ožujka sudarili Golf i Audi prilikom čega su teške tjelesne ozljede zadobili Marinko S. i Ramiz Ć. dok je lakše  zadobio suvozač iz Audija Ramiz A. (1973.).

Jedna osoba teže je ozlijeđena u nesreći koja se dogodila 26. rujna prošle godine u kojoj su sudjelovali teretno vozilo Mercedes i putničko vozilo Passat. U travnju prošle godine došlo je do sudara putničkog vozila Audi kojim je upravljao Amadeo M. (1965.) iz Jablanice i poljoprivrednog stroja (motokultivator) kojim je upravljao Hilmo S. (1963.) iz Salakovca.

U ovoj nesreći, osoba koja je upravljala motokultivatorom zadobila je teže tjelesne ozljede.