Published On: Ned, kol 29th, 2021

У Музеју Житомислић отворена изложба “Стећци” (ВИДЕО)

У Музеју Житомислић у коплексу православног манастира отворена је изложба Стећци, коју је организовала Фондација Музеја Житомислић и Хрватско културно друштво Напредак. Изложба обухвата умјетничке фотографије стећака са локалитета који су под заштитом Унеска.

Ове фотографије имају и текстуално објашњење, које укључује и опис мјеста на којим се налазе. Циљ је да грађанима са простора БиХ, Црне Горе, Хрватске и Србије, али и шире, приближимо културну баштину ових простора, као и умјетничку вриједност стећака, истакао је Мирослав Ландека, приређивач изложбе.

– Желимо да на тај начин промовисати нашу културну баштину, првенствено показати је младима, подстакнути локалну заједницу да она на заштити стећака и да она наравно буде у функцији туризма. Мислим да се са овим БиХ може подичити, као што знате стећци су трећи споменик, након моста у Мостару и Вишеграду, из БиХ који је на свјетској културној баштини – каже Ландека.

Фондација Музеја Житомислић, између осталог, бави се међурелигијском и међукултуралном сарадњом са бројним институцијама у БиХ. Ова изложба има за циљ да промовише културу као средство комуникације.

– Стећци су нешто што нам је стварно заједничко, нешто ранохришћанско, нешто што свједочи о хришћанству па чак и о оном првобитном хришћанству прије насељавања и Срба и Хрвата на ове просторе – рекао је Данило, игуман манастира Житомислић.

Стећци су средњовјековни надгробни споменици који представљају заједничку културну баштину Босне и Херцеговине.

Подизани су између 12. и 13. вијека на територији БиХ, Хрватске, Црне Горе и Србије. У БиХ има око 60.000 стећака. Одбор Унеска је прихватио 2016. године уврштавање стећака на попис заштићене свјетске баштине.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x