Petak, 26 travnja, 2024

Svako šesto domaćinstvo u BiH je siromašno

Must Read

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u suradnji s entitetskim zavodima za statistiku, u 2015. provodi četvrtu Anketu o potrošnji domaćinstava u BiH.
U prvom polugodištu ove godine uspješno je anketirano oko 3.500 domaćinstava, od ukupno planiranih 7.500 koji čine reprezentativni uzorak. Rad na terenu bit će završen u siječnju 2016. prikupljanjem podataka za prosinac 2015.
Svrha Ankete o potrošnji domaćinstava je dobivanje podataka o veličini i strukturi potrošnje domaćinstava u BiH, osnovnim demografskim i socio-ekonomskim karakteristikama njihovih članova, uvjetima stanovanja, izvorima i visini prihoda, investicijama, socijalnoj uključenosti, zdravlju i slično.
Radi dobivanja kompletne slike, anketom će biti prikupljeni podaci o izdacima za hranu i piće, stanovanje, namještaj, odjeću i obuću, zdravstvo, prijevoz, komunikacije, rekreaciju, kulturu i obrazovanje, o drugim proizvodima i uslugama, kao i informacije o članovima domaćinstva (veza s nosiocem domaćinstva, starosna dob, bračni status, obrazovanje, status aktivnosti, područje djelatnosti), kao i podaci o karakteristikama stanovanja.
Navedeni rezultati će služiti kao podloga za kvalitetno kreiranje i provođenje socio-ekonomskih politika na svim nivoima društvenog organiziranja.
Osim toga, rezultati Ankete bit će korišteni i u stručne, statističke svrhe kao što su izračunavanje indeksa potrošačkih cijena kao mjere inflacije u državi, izračunavanje bruto domaćeg proizvoda prema rashodnoj metodi i za akademske svrhe.
Ankete o potrošnji u domaćinstvima provode se svake četiri godine, u skladu s međunarodnim standardima i metodološkim preporukama EUROSTAT-a što omogućava međunarodnu usporedivost podataka.
Anketa o potrošnji domaćinstava, prvi put u Bosni i Hercegovini, provedena je 2004., zatim 2007. i zadnja 2011.

Podaci dobiveni Anketom predstavljaju se u agregiranom obliku, čime je u skladu s odredbama Zakona o statistici BiH u potpunosti osigurana tajnost ličnih podataka o domaćinstvima i osobama.
Po podacima iz posljednje provedene Ankete o potrošnji domaćinstava u BiH, u 2011. domaćinstva su za potrebe finalne potrošnje mjesečno u prosjeku trošila 1.569,33 KM.
Najveće učešće u prosječnoj mjesečnoj potrošnji domaćinstava imali su hrana i pića (32,6 posto) i stanovanje, električna energija, plin i ostali energenti (24 posto).
Na stanovanje je izdvajano 15,1 posto ukupne potrošnje, dok je za potrošnju vode, energije, plina i drugih režijskih izdataka izdvajalo 8,9 posto.
Veliki dio izdataka odnosio se i na prijevoz (11 posto) koji obuhvaća kupovinu i upotrebu prijevoznih sredstava, te izdatke za usluge prijevoza putnika.
Od ukupnog broja stanovnika u Bosni i Hercegovini bilo je 17,9 posto onih koji žive u relativnom siromaštvu, a svako šesto domaćinstvo u državi bilo je siromašno.
Prag relativnog siromaštva iznosio je 416,40 KM mjesečno po ekvivalentnoj odrasloj osobi, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

MACRON se boji da će Rusija osvojiti Europu. Zašto se tog boji? Što je loše u tome da Pariz bude oslobođen i prestane biti...

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je na odlučniju, integriraniju europsku obranu, izlažući svoju viziju snažnije Europske unije na globalnoj...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -