Petak, 26 travnja, 2024

BURNO NA MARKOVU TRGU U ZAGREBU Dio policije napustio Markov trg, branitelji ostali u crkvi

Must Read

Do 22,50 sati i zadnji branitelj ušao je u crkvu sv. Marka. Crkvu, kažu, ne napuštaju.

Ispred ulaza je postavljena metalna barijera koja priječi bilo kakav ulaz ili izlaz iz crkve, a na Markovom trgu na kojem je javno okupljanje zabranjeno od 22 do 8 sati ujutro ostalo je oko 100 policajaca te novinari, dok se dio interventnih policajaca povukao se s Markova trga oko 23 sata. Branitelji su se okupili i u Savskoj, čekat će razrješenje situacije na Markovu trgu.

S policijom su pregovarali svećenici i Josip Klemm. Jedan se branitelj popeo na krov zgrade i prijetio samoubojstvom, no kolege su ga nagovorili da siđe. Na barikadama se okupilo nekoliko stotina građana. 

00:00

/

06:48

U Savskoj ulici je situacija trenutno mirna, branitelji tamo pomno prate razvoj situacije na Markovu trgu. Danas su dvaput blokirali Savsku, postavili plinske boce, koje su uklonjene i promet se normalizirao. Policija je tijekom dana privela jednu osobu koja je došla među brantielje i provocirala ih.

00:00

/

01:31

Policija je nekoliko puta pokušala ući u crkvu i privesti branitelje, no svećenici su stali u njihovu zaštitu.

Drago Pilsel objasnio je za HRT zašto je nemoguće da policija uđe u crkvu:

00:00

/

07:21

Josip Vidović (HDZ-ov savjet za branitelje) za HRT:

00:00

/

02:03

Nakon toga znatno se smanjio broj interventne policije na Markovu trgu. Čini se da će branitelji, koji su se sklonili u crkvu, tamo i prenoćiti. U jednom trenutku na Markov trg stila je i Hitna pomoć, što nije čudo, s obzirom da na Markovu trgu prosvjeduje mnogo branitelja narušenog zdravlja, izvijestio je Petar Vlahov, dodajući da je Hitna pomogla i Đuri Glogoškom, kojemu je pozlilo. Jedan je branitelj lakše ozlijeđen tiejkom naguravanja, no obojica su sada dobro. Ispred crkve došlo je do naguravanja policije i branitelja.

Ultimatum znači nema razgovora, poručio je Predrag Matić, koji smatra da su branitelji izmanipulirani i “gledaju u svoje mentore što im je činiti”.

00:00

/

00:45

Na trgu Vukovarske i Trpimirove ulice u Osijeku skupili su se branitelji. U znak podršle okupili su se i branitelji u Splitu. Brojni su branitelji krenuli u Zagreb autobusima, okupljaju se i u Savskoj.

Dolazak policije na Markov trg:

00:00

/

03:54

Policija je dozvolila da preko ograde prebace deke, za što je Josip Klemm u izjavi za HRT zahvalio novinarima. Iako se nagađalo da bi na trg trebao stići i ravnatelj policije Vlado Dominić,  to se nije dogodilo.

Na konferenciji održanoj večeras branitelji su rekli da su na Markovu trgu radi dijaloga, a ne da prosvjeduju. Policija je zabranila građanima da braniteljima dostavljaju hranu i piće, branitelji su formirali krug oko crkve, a policija je oko trga postavila zaštitnu ogradu.

Policija je blokirala prostor oko Markova trga: oko Stare gradske vijećnice i okolnih ulica postavljene su barikade te na Markov trg policija ne propušta nikoga, čak ni novinare i turiste. Generala Mladena Markača i Damira Krstičevića policija nije pustila k braniteljima, zapriječila im je ulaz.

00:00

/

01:51

Ići ćemo najprije u dijalog s prosvjednicima, ako odbiju, dogovorit ćemo što dalje. Ako uđu u crkvu, više neće biti na Trgu. Poručio bih im da najprije prijave skup, a onda prosvjeduju, rekao je ravnatelj policije Vlado Dominić.

Policajac je uručio Josipu Klemmu i Đuri Glogoškom da potpišu i preuzmu prekršajnu prijavu zbog prosvjeda koji nije prijavljen, no oni su to odbili učiniti.

Oko 22 sata treba stići policija, a branitelji će ju, kažu, mirno dočekati. Kakav bi to oni bez ruku i nogu pružali otpor u slučaju policijske intervencije, pita Glogoški. Zašto bi hrvatska policija napadala hrvatske branitelje kad oni tu nisu u prosvjedu, nego samo iščekuju razgovor s premijerom?, dodaje. Ostaju na Markovu trgu. Dio novinara nije mogao doći na konferenciju za novinare koju su u 19,15 sati održali.

Glogoški je na konferenciji za novinare istaknuo da su se branitelji okupili iz raznih dijelova zemlje te da se okupljaju i u drugim gradovima. Na Markovom trgu okupljeni branitelji povremeno skandiraju “U boj u boj za narod svoj”, mašu zastavama, a oko njih je interventna policija koja je blokirala prilaze trgu. Glogoški je prije izjavio da je policija blokirala prilaze Markovu trgu te zabranjuje da se bolesnim ljudima donesu lijekovi i kolegama da im se pridruže.

00:00

/

00:40

Prosvjed radnika Imunološkog bio je prijavljen do podneva. Kako su branitelji ostali, skup je postao nezakonit.

“Kada Imunološki bude imao proizvod, hrvatsko zdravstvo će ga kupiti”

Ministar branitelja Predrag Matić za središnji Dnevnik HRT-a izjavio je da na Markovu trgu prosvjeduje jedna manja militantna skupina koja svojom retorikom u šaci drži sve ostale branitelje. Janjci i prosvjedovanje sigurno nisu nešto što će Hrvatsku voditi prema naprijed, kazao je. Smatra da je današnji događaj samo diverzija, da se iz fokusa medija i javnosti makne priča o Karamarkovu Mercedesu i utajama poreza. Sutra će biti objavljeni novi gospodarski rezultati Hrvatske, idemo na bolje, a to onima koji planiraju doći na vlast nikako ne ide u priog, pa je trebalo zaoštriti retoriku, objasnio je.

Za Dnevnik je prokomentirao još jednu priču. Naime, iako je javna rasprava o monetizaciji HAC-ONC-a, tvrtke koja upravlja autocestama putem inicijalne javne ponude dionica tek počela, i puno je detalja još nepoznato, najavljeno je da će 3 posto od prodaje ići braniteljima. Iznosima koje su oni dosad dobivali od privatizacije, upravlja braniteljski fond, koji za sada dobro stoji, iako je više od polovine članova prodalo svoje udjele. No, ako Vlada proda i dodijeli im dionice od prodaje autocesta, na njih ima pravo svih 500 tisuća branitelja članova Fonda.

00:00

/

06:54

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić  o prosvjedu na Markovom trgu rekao je da po zakonu mogu prosvjedovati do 22 sata i da će prekršajnu prijavu dobiti jer nisu prijavili prosvjed. Što će se dogoditi nakon 22 sata ministar nije otkrio.

00:00

/

00:20

Pedesetak branitelja koji mjesecima prosvjeduju pred ministarstvom u Savskoj 66 jutros je došlo na Trg svetog Marka, kako bi dali potporu prosvjedu radnika Imunološkog zavoda. No radnici su otišli, a branitelji ostali.

Oko podneva su počeli pristizati suncobrani, stolci, stolovi, hrana i piće, uz Markovu crkvu položen je velik transparent – “100 posto za Hrvatsku”, a stigla je i policija. Vođa prosvjeda Đuro Glogoški rekao je da je Dan Oružanih snaga pa stoga očekuju kako će ih primiti premijer Zoran Milanović. Branitelji su najavili da će podignuti šator, no to još nisu napravili.

 

hrt.hr

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

MACRON a peur que la Russie conquière l’Europe. Pourquoi a-t-il peur de ça ? Qu’est-ce qui est mal à ce que Paris soit libéré...

Le président français Emmanuel Macron a appelé à une défense européenne plus résolue et intégrée, exposant sa vision d'une...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -