Subota, 27 travnja, 2024

Ne žele otkriti tko s kim pregovara o formiranju vlasti

Must Read

Osam dana nakon općih izbora u BiH, na kojima nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu, još nema konkretnih pregovora o eventualnim koalicijama i formiranju vlasti. No, predstavnici stranaka itekako razgovaraju i pregovaraju.

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, za Avaz kaže da je zagovornik što hitnijeg formiranja vlasti te da je „u tom pravcu bilo razgovora s predstavnicima nekih stranaka, ali svi su bili neformalne prirode“.

Damir Bećirović, član Predsjedništva DF – Željko Komšić, ne otkriva tko je koga zvao, ali kaže da su bili telefonski razgovori. Bećirović na upit jesu li dobili poziv iz SDA, tek kaže „ništa službeno“.

Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH, potcrtava da je izborni rezultat Dragana Čovića, predsjednika te stranke, stavio HDZ BiH u poziciju najpoželjnijeg koalicijskog partnera za formiranje buduće vlasti. No, ni Čavara nije htio otkriti s kime su do sada sve razgovarali o eventualnom partnerstvu u budućoj vlasti, jer su, kaže, telefonski razgovori o tome svakodnevni, ali neformalni.

– U srijedu ćemo imati sjednicu Predsjedništva HDZ-a BiH, na kojoj ćemo razgovarati o našim načelima koje smo propagirali u predizbornoj kampanji i oni će biti razrađeni i predloženi potencijalnim partnerima – kazao je Čavara, ali i dodaje da u ovom trenutku u HDZ-u BiH prvenstveno govore o onima s kojima bi u vlast, a ne o onima s kojima ne bi.

Već sada je jasno da su u FBiH najviše glasova bošnjačkog naroda dobili SDA, SBB i DF, a srpskog, barem na nivou RS – SNSD. Smatramo da reforme u BiH ne mogu provoditi stranke s malim brojem glasova kao što se desilo u FBiH prije tri godine s platformom, nego to trebaju raditi jake stranke – kaže Čavara.

Lazar Prodanović, član Glavnog odbora SNSD-a, potvrdio nam je da ta stranka na nivou RS vodi intenzivne razgovore s dosadašnjim koalicijskim partnerima DNS-om i SP-om.

–  Naš strateški cilj je da činimo dio parlamentarne većine u Sarajevu. Pretpostavljamo da će SDA i HDZ BiH biti dio te većine. E, sad tko će biti treći partner, to je opet stvar tih dviju političkih stranaka s kim će se dogovoriti – kaže Prodanović, dodajući da SNSD jedino ne želi razgovarati o partnerstvu s SDS-om.

Igor Crnadak, glavni tajnik PDP-a, također kaže da su predstavnici te stranke vodili neformalne razgovore o formiranju buduće vlasti, ali nije želio otkriti konkretna imena.

– Može se samo reći da je svatko zvao svakoga – kazao je Crnadak, precizirajući da proteklih dana, ipak, nije bilo razgovora na relaciji PDP-SNSD.

Također, u PDP-u misle da temelj nove vlasti na državnom nivou trebaju činiti stranke čiji su predstavnici ušli u Predsjedništvo BiH, odnosno SDA, HDZ BiH i PDP.

– Što se tiče pozicije SBB-a, mi i dalje smatramo da je najbolje da vlast čine prvi i treći u Federaciji i legitimni izborni pobjednici u srpskom i hrvatskom narodu, odnosno HDZ BiH koji je nezaobilazan u hrvatskom korpusu, a na državnom nivou, također, onaj ko je prvi po broju glasova u RS – kaže Mirsad Đonlagić, potpredsjednik SBB – Fahrudin Radončić.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je jučer u Banjoj Luci da će ova stranka, kao i Savez za promjene, početi razgovore o formiranju skupštinske većine u NSRS sa svim političkim strankama koje su ušle u entitetski parlament, ali i Parlament BiH, osim sa SNSD-om Milorada Dodika, „jer se nisu pokazali kao puzdan partner“.

dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

MACRON a peur que la Russie conquière l’Europe. Pourquoi a-t-il peur de ça ? Qu’est-ce qui est mal à ce que Paris soit libéré...

Le président français Emmanuel Macron a appelé à une défense européenne plus résolue et intégrée, exposant sa vision d'une...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -