Petak, 26 travnja, 2024

Upoznajte baku Helennu, Širokobriježanku rođenu prije sto godina u New Yorku

Must Read
helena-mabic-baka-0724214
Jela je krštena kao Helenna u baptističkoj crkvi u Adam Marku

Svaka osoba na ovom svijetu ima svoj životni put obilježen raznim sudbinama i događajima kroz ljudski život. U ovoj priči upoznat ćemo vas sa jednom 99-godišnjom bakom koja se rodila na jednom a život provela na drugom kraju svijeta.

Helenna Ljubić se rodila 1915. godine u Adam Marku u blizini New Yorkaali je većinu svojeg života provela u Hercegovini, točnije u Kočerinupokraj Širokog Brijega. Ova simpatična, vitalna i razgovorljiva starica ispričala nam je ponešto o svojem životu koji doista obiluje nesvakidašnjim zanimljivostima… Helenna je pri povratku u Hercegovinu u ovdašnje župne i općinske knjige uvedena kao Jela što bi bio svojevrsni prevod imena na hrvatski jezik, a krštena je kao Helenna ubaptističkoj crkvi u Adam Marku. U to vrijeme u Americi razne konfesije su koristile crkvu koja je postojala u mjestu, naravno svaka po svojem obredu. Kuma na krštenju joj je bila jedna Talijanka.
Jelin otac je kao mladić otišao na rad u Boku Kotorsku gdje je upoznao Jelinu majku Filomenu koja je bila iz Tisnog pokraj Šibenika. Ubrzo su sklopili brak i dobili dvoje djece. Mladi par se odlučio potražiti bolji život u Americi pa su otputovali brodom u nadi da će im se ostvariti snovi o boljem životu. Po dolasku u Ameriku rodila sei Jela koja nam je s puno pažnje i razboritosti ispričala svoju priču. Otac Jozo koji je rodom izGornjih Ljubotića je posao pronašao na krečani a majka Filomena se po Jelinu pričanju uz domaćinstvo bavila pečenjem rakije i prodaji iste. U Americi je sve krenulo dobro a onda se majka počela razboljevati i tjelesno slabiti, pa su tamošnji liječnici preporučili obitelji da se vrate naMediteran. Jozo kao pravi muž donosi odluku o povratku u rodni kraj želeći svojoj obitelji sve najbolje. Obitelj se ukrcava na parobrod 1921.godine i za mjesec dana dolaze u Boku Kotorsku a onda i u svoju Hercegovinu. Prvi plan obitelji je bio da se nasele u Mostar ali se otac ipak predomislio i vratio u širokobriješki kraj gdje su kupili dosta imanja jer su imali dosta zarađenog novca.
Jela se udala u 24. godini na Budim za Juru Mabića ali sa svojim mužem se naseljava u Potkraj župa Kočerin i tu je ostala do danas. Rodili su šestoro djece od kojih je danas živo troje. Sin i kćer žive sa svojim obiteljima u Zagrebu i často posjećuju majku a jedna kćer se udala naVranić kod Posušja. Ona posjećuje majku vrlo često.
Upitali smo Jelu sjeća li se ičega iz svojeg ranog djetinjstva provedenog u Americi?
Sjećam se pomalo tog vremena zahvaljujući majci koja nam je dugo kroz priče vraćala te slike u glavu. Najviše sam se sjećala crnih širokihasfaltnih ulica. Ostalo mi je isto u sjećanju kako su moje sestre išle u školu i učile nekakve pjesmice, a nikad nisam zaboravila putovanjeparabrodom nazad jer smo plakali za mamom koja je bila smještena u sanitetskom odjelu i nismo je vidjeli dok se nismo iskrcali sa parabroda. Bojali smo se…s tugom u svojim starim očima ispričala nam je Jela, pokazujući uspomene, fotografije, krsni list koje su donijeli iz daleke Amerike.
Majka Filomena se po povratku uspješno oporavila i doživjela duboku starost, rodila je sedmero djece a umrla je u 94. godini života. Jela je i sad odličnog zdravlja, vesele naravi i razgovorljiva. I danas obrađuje svoj vrt i kaže da ima vremena za sve.
Jeli možemo samo poželjeti još puno zdravlja i života, s obzirom da je jedna od najstarijih osoba u Širokom Brijegu

Ivan RAMIĆ / abcportal.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vlada Srpske “seli” se iz Banja Luke u Srebrenicu 2. svibnja

SANKT PETERBURG - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će se Vlada Srpske sastati 2. svibnja u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -