Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Zajednička izjava Várhelyija i Konakovića: “Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida”

Must Read

Činjenice o genocidu u Srebrenici pravno je utvrdio, između ostalih, i Međunarodni sud pravde, navodi se u zajedničkoj izjavi.

– Povjerenikova izjava pojašnjava da počinitelji snose punu i isključivu odgovornost za zločine koje su počinili. Svako poimanje kolektivne krivnje ili kolektivne odgovornosti cijelog naroda je neprihvatljivo i protivno je međunarodno prihvaćenim normama – ističe se.

Počinjeni zločini se nikada ne smiju zaboraviti da se više nikada nad bilo kim ne ponove. Pomirenje se može graditi samo na istini, miru i pravdi. Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida, povijesnom revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca.

– Povjerenik Várhelyi jedan je od najsnažnijih zagovornika pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Zajedno smo radili proteklih godina za prosperitetnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu. Budućnost Bosne i Hercegovine je u Europskoj uniji kao jedinstvena, ujedinjena i suverena država – navodi se.

Na temelju preporuke Europske komisije, Bosna i Hercegovina je u prosincu 2022. dobila status kandidata, a u ožujku 2024. Europsko vijeće odlučilo je otvoriti pregovore o pristupanju.

Bosna i Hercegovina mora nastaviti s provedbom svog programa reformi EU, a povjerenik Várhelyi je predan potpunoj podršci ovom procesu, zaključuje se u zajedničkoj izjavi.

- Advertisement -

3 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -