Srijeda, 24 travnja, 2024

Vučić: Bojim se rata u regiji!

Must Read

Nestabilnost Balkana je “jedino čega se boji” srbijanski premijer Aleksandar Vučić koji je u srijedu opetovao za AFP svoju europsku opredijeljenost, unatoč protivljenju dijela građana članstvu u Europskoj uniji.
“Ne bojim se budućnosti što se tiče gospodarstva. Jedino čega se bojim je regionalna nestabilnost”, rekao je Vučić u razgovoru uoči posjeta Francuskoj u srijedu iu četvrtak.
Ponovio je da će se njegova zemlja usprotiviti članstvu Kosova u UN-u. Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost koju je priznalo stotinjak zemalja, ali je Beograd ne priznaje, uz odobravanje Moskve. No sada je “poraslo povjerenje” između stranaka, ustvrdio je.
“Ne smatram da su odnosi Beograda i Prištine najveći problem na Balkanu”, rekao je, izrazivši zabrinutost za “veze Srbije i Bošnjaka” s jedne strane te “Hrvata s njima dvoma” s druge.
“U Srbiji Imamo 250.000 bosanskih muslimana, a oni u Bosni imaju milijun Srba”, rekao je taj čelnik desnog centra, ponovno izabran u travnju, javlja Hina.
“Moj san je carinska unija sa svim balkanskim zemljama”, dodao je Vučić. Takva unija “ne bi bila Jugoslavija”, istaknuo je, 25 godina nakon sukoba u kojima je poginulo 130.000 ljudi na prostoru bivše Jugoslavije.

“Političko vodstvo Srbije drži da je članstvo u EU najbolji put za našu zemlju”, rekao je, naglasivši važnost gospodarstva EU i njegovih tvrtka u Srbiji.
“No, s druge strane, većina” Srba “misli da EU šteti našem državnom interesu, što je činjenica”, dodao je. Po anketama, gotovo 50 posto Srba je za članstvo u EU. U zemlji je i dalje snažna popularnost tradicionalnog saveznika Rusije.
“Naš strateški cilj je članstvo u EU. To nije odluka za ovu ili onu stranu, kao što neki kažu (…) Da, želimo ostati u dobrim odnosima s Rusijom”, rekao je Vučić.
Pošto je 1990-ih počeo karijeru kao najbliži suradnik ultranacionalista Vojislava Šešelja, Vučić je postao čelnik desnog centra koji je na vlast došao 2012.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x