Published On: Uto, lis 31st, 2017

VIDEO BILEĆA: ​Povuklo se jezero i otkrilo tajnu staru 50 godina koja je uznemirila mještane

Budući da je ove godine u Hercegovini bila doista nezapamćena suša, vodostaj tamošnjih jezera drastično je pao. To se pogotovo vidi na akumulacijskim jezerima koja su nastala u prošlom stoljeću, a jedno od njih, Bilećko jezero, otkrilo je tajnu koju čuva gotovo 50 godina, prenosi Index.hr. 

Naime, kada se voda povukla, izronile su kuće, bunari i dvorišta sela koje je potopljeno da bi se napravilo akumulacijsko jezero.

Stanovnicima iz djelova sela koji nisu potopljeni nije nimalo ugodno gledati kako iz vode “izranjaju” kuće, groblja i crkve, a stariji žitelji sjećaju se stanovnika potopljenog sela te rasporeda kuća i ostalih objekata. Zbog izgradnje brane i jezera, seljani su morali zauvijek napustiti svoje domove i otići u zamjenske stanove i kuće.

Mediji u BiH pišu da se oglasilo i nekoliko bivših stanovnika potopljenih jezera koje je jako uznemirio prizor, jer su, kako kažu, mnogi od njih napustili svoje kuće tek kad im je voda došla do koljena.

Ovo je već drugi slučaj ove godine u Hercegovini da ostaci kuća izrone nakon nekoliko desetljeća. U veljači ove godine i Ramsko jezero je imalo najniži vodostaj otkako postoji, te su iz jezera izronili ostaci sela Kopčići koje je potopljeno na isti način kao i selo kraj Bileće.

Iz jezera su izronili kuće i bunari, ali i grobovi te ljudski ostaci i predmeti kojima su se stanovnici sela služili za života.

U Hercegovini postoji nekoliko jezera nastalih na sličan način. U prošlom stoljeću gradile su se brane i akumulacijska jezera za potrebe hidroelektrana, te svako umjetno jezero krije po jednu priču potopljenih sela koja su ove godine nakratko ugledala svjetlo dana. /HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x