'Većina svećenika zlostavljača psihički je normalna'

Studija njemačke katoličke crkva pokazala je da je većina svećenika koji su proglašeni krivima za seksualno zlostavljanje maloljetnika psihički normalna
Za samo 12 posto njih je utvrđeno da su pedofili, navodi se u izvješću koji je u petak objavio biskup iz Triera Stephan Ackermann, glasnogovornik crkve u slučajevima zlostavljanja.
Psihološki testovi koji su naručeni u biskupijama širom Njemačke pokazali su da bi se samo pet posto svećenika zlostavljača moglo klasificirati kao efebofile, to jest one koje imaju spolnu sklonost prema starijim adolescentima.
“Nema značajne razlike u rezultatima u odnosnu na opću populaciju u Njemačkoj”, izjavio je dr. Norbert Leygraf, jedan od stručnjaka koji je proučavao izvješća o svećenicima predatorima otkrivenima u proteklom desetljeću. No, Leygraf nije dao nikakvo objašnjenje zašto je čak 68 posto zlostavljača opisano kao psihički normalno.
Prema crkvenim istraživanjima, počinjena seksualna zlostavljanja uglavnom se mogu opisati da su unutar normalnih psiholoških granica i samo je za nekoliko slučajeva ocijenjeno da se radi o određenoj psihopatologiji.
Prema studiji, biskupska izvješća pokazala su da je 54 svećenika heteroseksualno, 37 posto homoseksualno, a devet posto biseksualno orijentirano.