Published On: Čet, ruj 3rd, 2020

Uskoro otvaranje prijava za subvencionirane stambene kredite

Ne čekajte posljednji trenutak!

DRUGI krug ovogodišnjih prijava za subvencionirane stambene kredite Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) trebao bi započeti krajem rujna, stoga bi svi koji žele iskoristiti program subvencioniranja kako bi riješili svoje stambeno pitanje već trebali imati konkretne zamisli o svom novom domu, točnije o nekretnini koju žele kupiti ili izgraditi. Ovo je prva godina u kojoj se poziv za prijave raspisuje dvaput godišnje, a do sada je više od 13.000 obitelji osiguralo svoj dom uz ovaj program.

Uvjeti stambenog subvencioniranja

Uvjeti za prijavu u program ostaju isti kao i u prvom krugu otvorenom tijekom ožujka: zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita može podnijeti svaki građanin Republike Hrvatske mlađi od 45 godina starosti, kreditno sposoban te uz uvjet da u vlasništvu ni on ni njegov bračni ili izvanbračni drug već nemaju kuću ili stan. Korištenje državne subvencije moguće je i u slučaju prodaje postojeće nekretnine radi kupnje većeg stana ili kupnje odnosno izgradnje kuće.

Kredit će biti subvencioniran u prvih pet godina otplate, no rok se produžuje za dvije dodatne godine za svako dijete rođeno za vrijeme trajanja subvencije. Prošle je godine promijenjen i Zakon o subvencioniranju stambenih kredita te se sada subvencija produljuje za dodatnu godinu po svakom djetetu koje obitelj već ima u vrijeme prijave u program APN-a.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta u kojem se nekretnina nalazi te iznosi od 30 do 51 posto. Subvencionirat će iznosi do najviše 1.500 eura/m2 u kunama, do najvišeg iznosa od 100.000 eura u kunama.

Fiksna kamatna stopa za cijelo vrijeme trajanja subvencije

Ovisno o tome odlučite li se za kredit u kunama ili eurima, OTP banka d.d. vam nudi:

  • Za kredite u eurima, kamatnu stopu od 2,09% fiksnu za prvih sedam godina otplate kredita. Za preostali period otplate kamatna stopa je promjenjiva 2,19% (efektivna kamatna stopa 2,22%).
  • Za kredite u kunama, kamatnu stopu 2,19% također fiksnu za prvih sedam godina otplate kredita. Na preostali period otplate primjenjuje se promjenjiva kamatna stopa od 2,29% (efektivna kamatna stopa 2,32%).

Uz to što osigurava fiksnu kamatnu stopu za vrijeme trajanja subvencije, OTP banka d.d. u ovoj ponudi ne naplaćuje trošak procjene nekretnine, a kredit se odobrava bez naknade za obradu kredita te bez naknade za prijevremeni povrat kredita. Ugovaranje police osiguranja života je dobrovoljno, a na policu osiguranja same nekretnine klijenti koji ugovore ovaj kredit dobivaju popust od 30 posto. Kredit se odobrava na rok otplate od 15 do 30 godina.

Ako se bojite da možda nećete dobiti subvenciju APN-a, ne brinite: svim klijentima koji apliciraju za subvencionirani stambeni kredit, a koji ne uspiju dobiti subvenciju APN-a OTP banka d.d. nudi posebnu pogodnost – odobravanje redovnog stambenog kredita po kamatnim uvjetima za subvencionirane stambene kredite.

Pronađite svoj budući dom i prijavite se!

Želite li sudjelovati u skorom APN-ovom programu, pronađite svoj novi dom – ili zemljište na kojem ćete ga izgraditi – te se javite OTP banci d.d. kako biste realizirali svoj subvencionirani stambeni kredit. Za više detalja vezanih uz prijavu možete dogovoriti sastanak u poslovnicama OTP banke d.d. u cijeloj Hrvatsko ili se prijaviti za povratni poziv.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>