Published On: Pon, velj 1st, 2021

Upitnik zbog SDA

Hrvatski narodni sabor u BiH je iskazao zadovoljstvo rezultatima izbora ali smo naglasili i manjkavosti izbornog procesa koji je kompromitiran za što je najbolji primjer bio Mostar. Rekao je to predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sjednice predsjedništva ove organizacije.

”Mislimo da je Središnje izborno povjerenstvo kako je imenovano mimo zakona tako je i radilo čitavo vrijeme. S tom praksom se mora stati i glas glasača ne smije se mijenjati nakon izbornog procesa”, rekao je Čović te spomenuo kako je u Uskoplju prekinuto brojanje glasova izvana kad se vidjelo da će kandidat HDZ-a biti izabran.

Rekao je kako HNS traži razrješenje Središnjeg izbornog povjerenstva i imenovanje po zakonu.

Kao prioritet je naveo izmjene izbornog zakona.

”Uvjeren sam da ćemo mi u mjesec dva morati raspraviti između sebe da dođemo do izbornog zakona on se mora donijeti. Ne možemo doći blizu iduće godine a da nismo došli do odluka ustavnog suda”, rekao je i kako je logično da Hrvati biraju svoje predstavnike te da danas imamo dva bošnjačka člana Predsjedništva.

Imperativ

Imperativ je, kaže Čović, dogovor oko izmjena izbornog zakona sukladno sporazumu kojeg su potpisali u Mostaru te je najavio i kako će ovog tjedna pregovarati s Bakirom Izetbegovićem u Mostaru.

Ljubić i Čović - Upitnik zbog SDA

Foto: Bljesak.info / Ljubić i Čović

”HDZ je posebno zainteresiran za izbor članova Predsjedništva i domove naroda. Ovo je osnovno i jasno smo kazali da hrvatski narod treba imati mogućnost da bira svog člana predsjedništva i da bira 17 članova kluba doma naroda. Ne smiju nam se događati kao praksa da imamo predstavnika općinskog vijeća Bihaća koji se predstavio kao član HDZ. Nisam ja taj koji treba reći tko je Hrvat ali se ne smije zloupotrebljavati izborni proces”, rekao je Čović.

Govorio je i o migrantskoj krizi rekavši kako je međunarodnim dužnosnicima rekao kako ne dolazi u obzir otvaranje bilo kakvih novih migrantskih centara. Upitao je hoće li ljudi koji ulaze u BiH biti glasačko tijelo u budućnosti.

Govoreći o Mostaru, Čović je rekao kako će preuzeti odgovornost za Mostar i kako se da će sve biti riješeno u sljedećih 10-15 dana.

Rekao je kako je HDZ-u BiH ukradeno” oko 2000 glasova, mandat ili dva”.

Bešlić i odluke

”Vjerujem da ćemo dobiti brzo gradonačelnika i Gradsko vijeće je konstituirano po modelu kako smo usuglasili. Ako je HDZ-ov gradonačelnik jasno je da će predsjednik Gradskog vijeća biti Bošnjak”, rekao je.

Dodao je kako će predložiti da se prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća usvoji usuglašeni Statut. Govorio je i o Ljubi Bešliću i proteklom radu.

”Bešlić niti jednu odluku nije mogao donijeti sam. Mogao je potpisati nešto što netko donese. Pa i kad je prestalo gradsko vijeće opet se netko morao usuglašavati. Nijednu dozvolu niste u gradu mogli dobiti a da je nije to zajedničko povjerenstvo to donosilo. To je sve ono što se možda ne vidi”, rekao je, između ostalog, Čović.

Promjene u partnerstvima

Na pitanje o promjeni partnerstava, budući da se počelo spominjati partnerstvo sa SDP-om, Čović kaže kako je na neki način partnerstvo s SDA dovedeno u pitanje.

”Kad bi Izetbegović rekao kako mi blokiramo Vladu Federacije, ja sam rekao kako mi nemamo s kime formirati vladu. Ovo nije uvredljivo za bilo koga. Ali ako želite praviti vlast na nekoj razini onda morate napraviti program. Mi to nismo mogli sa SDA i zato ja tu stavljam jedan mali upitnik”, rekao je Čović.

Naveo je kako je otvoren poziv svima onima koji na sličan način gledaju BiH.