Published On: Pet, pro 25th, 2020

UEBBER PRIOPĆILA: “Inzko treba otići. Berlin želi Schmidta”

Sastanak Uebber- Komšić trajao je nešto malo manje od sat vremena. Izjava nakon sastanka nije bilo. Detalji su, službeno, nepoznati.

No, Istraga neslužbeno saznaje da je ambasadorica Uebber Željku Komšiću kazala isto ono što je dan ranije kazala i starijem  bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću. Njemačke vlasti žele početkom naredne godine za Visokog predstavnika za BiH, umjesto Valentina Inzka, postaviti svog diplomatu Christiana Schmidta.

„O tim namjerama već su upoznate najbitnije članice Vijeća za implementaciju mira (PIC)“, kazao je sagovornik Istrage iz Predsjedništva BiH.

Za to vrijeme aktualni visoki predstavnik Valentin Inzko „mirno spava“. U četvrtak popodne iz OHR-a su medijima dostavili saopćenje za javnost.

“Visoki predstavnik će se suzdržati od komentiranja bilo kojeg imena u smislu njegovog potencijalnog nasljednika. Pažnja visokog predstavnika će kao i dosad biti usmjerena na provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma. Cilj je da Bosna i Hercegovina bude stabilna i funkcionalna zemlja, nepovratno na euro-atlantskom putu za koji se sama opredijelila. Visoki predstavnik pozdravlja svaki korak koji bi vodio jačanju OHR-a i jačanju opredijeljenosti međunarodne zajednice da ostvari taj cilj. Visoki predstavnik je više puta izjavio da situacija koja još uvijek prevladava u BiH čini rasprave o zatvaranju Ureda visokog predstavnika preuranjenim. Kako se Visoki predstavnik želi suzdržati od bilo kakvih špekulacija o ovoj temi, eventualna pitanja treba uputiti članicama Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira”, saopćili su iz OHR-a.

Njemačka ambasadorica članica je Upravnog odbora PIC-a (Vijeća za implementaciju mira) i, unatoč medijskim upitima, izjave nije davala.

Ali saznajemo da je dvojici članova Predsjedništva BiH već naznačila da Vlada u Berlinu namjerava zamijeniti Valentina Inzka te na njegovu poziciju postaviti Christiana Schmidta.

Schimdt je član njemačke partije CSU.

Do 2018. bio je ministar poljoprivrede u Saveznoj vladi Angele Merkel. U siječnju ove godine hrvatski premijer Andrej Plenković uručio je Schmidtu Orden Red Ante Starčevića zbog zalaganja za interese Republike Hrvatske.

Osim ove nagrade, Schmidt je 2009. godine primio priznanje i Njemačko hrvatsko društvo Bonne.

Dok je obavljao funkciju ministra poljoprivrede u Vladi Njemačke Schmidt je pokušavao izgraditi dobre odnose sa Ruskom Federacijom, ističući da bi Njemačka i Rusija trebale biti otvorenije jedna prema drugoj.

Odnosi Njemačke i Rusije tokom prosinca ove godine značajno su poboljšani, a najbitniji posao ove dvije države je izgradnja plinovoda poznatog kao Sjeverni tok 2.

Zbog oštrih rekacija SAD-a gradnja tog plinovoda bila je obustavljena skoro godinu dana. Američke vlasti najavile su uvođenje sankcija svim državama i firmama koje pomažu gradnju Sjevernog toka 2 čije je puštanje u pogon bilo predviđeno za početak 2020. godine.

Ovaj plinovod bi trebao udvostručiti kapacitete isporuke ruskog plina i zagarantirati sigurnost opskrbe Zapadne Europe preko Baltičkog mora.

SAD smatraju da bi Sjeverni tok 2, zapravo, zemlje istočne Evrope napravio još ovisnijim o Ruskoj Federaciji. No, unatoč prijetnjama sankcijama, Njemačka i Rusija su 12. prosinca ove godine, nakon jednogodišnje pauze, nastavile s gradnjom ovog plinovoda, što je ovog tjedna izazvalo novu reakciju SAD-a i novo upozorenje sankcijama.

Usporedo sa jačanjem rusko-njemačkog prijateljstva “rođena” je i ideja o novom Visokom predstavniku za BiH.

Berlin je ovog tjedna i službeno upoznao pojedine članice PIC-a da želi razriješiti Valentina Inzka i na njegovo mjesto postaviti Christiana Schmidta.

Sve to njemačka diplomacija namjerava završiti prije nego novoizabrani američki predsjednik Joe Biden uspostavi kontrolu nad kompletnom administracijom tvrdi ovaj medij, nenaklonjen njemačkoj ideji preuzimanja inicijative u BIH.

Valentin Inzko već dugo je na udaru Milorada Dodika i Dragana Čovića, lidera SNSD-a i HDZ-a s kojima se nedavno u Sarajevu susreo ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nastavlja ovaj medij.

Nisu dakle oni na njegovom udaru nego on na njihovom.

Prilikom posjete Sarajevu Lavrov je govorio o potrebi zatvaranja OHR-a. No, donošenje odluke o zatvaranju OHR-a je prosto nemoguće bez suglasnosti stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, pa su Nijemci, kako bi “smirili situaciju”, odlučili preuzeti inicijativu i na poziciju Visokog predstavnika dovesti svog čovjeka Christiana Schmidta koji je, pored ostalog, vrlo  blizak službenom Zagrebu i zagovara “otvoreniji odnos Rusije i Njemačke” tvrdi Avdo Avdić.

Aktualni šef OHR-a Valentin Inzko od 2011. godine se nalazi u nemilosti službenika HDZ-a BiH, jer ga smatraju glavnim krivcem što je 2011. godine formirana Vlada Federacije BiH bez te stranke.

Tada je, naime, visoki predstavnik Valetnin Inzko, nakon konzultacija s ambasadorima Vijeća za implementaciju mira, donio odluku o privremenoj suspenziji odluka Centralne izborne komisije BiH koje su se odnosile na Dom naroda Parlamenta FBiH te na izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

HDZ BiH je tako ispao iz vlasti na nivou FBiH. U tom trenutku Inzko je dobio apsolutnu podršku američke administracije sa Barackom Obamom i Joe Bidenom na čelu.

Istraga.ba i Avdo Avdić ne navode da su dužnosnici Platforme danas u zatvoru, da je tadašnji US ambasador Patrick Moon napustio BIH prije kraja mandata nakon što je State Dep. otkrio da je njihov čovjek podržao pljačkašku vladu. Avdo Avdić također ne postavlja pitanje zašto Tužiteljstvo BIH ne istražuje prve ljude i ideologe Platforme za pljačku javnih poduzeća. Od Kukića prek Inzka do Suljagića. Sada kada postoji javno priznanje Emira Suljagića da je ideja Platforme bila u suštini zločinačka organizacija s ciljem financijskoj isušivanja Aluminija kao i svih drugih javnih poduzeća u većinskom vlasništvu Hrvata. Samo u doba Platforme Aluminij je s 45 milijuna minusa otišao u minus od 245 milijuna KM. Te mu spasa više nije bilo.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>