Published On: Sub, stu 26th, 2016

Švicarci na referendumu odlučuju o nuklearkama

Švicarci u nedjelju izlaze na birališta kako bi odlučili o bržem zatvaranju nuklearnih elektrana u svojoj državi. Švicarska je već odlučila da će u nekom trenutku zatvoriti svoje nuklearke, ali bi glas “za” na nedjeljnom referendumu značio da će već iduće godine s radom prestati tri od pet postojećih reaktora.
Vlada u Bernu odlučila je 2011. godine postupno ugasiti svoje nuklearne elektrane, ali nije određen rok u kojem će se to realizirati. Motiv za takvu odluku bila je nesreća u japanskoj nuklearnoj elektrani u Fukushimi.
Plan vlade je bio da se pet nuklearnih reaktora koji danas proizvode trećinu švicarskih potreba za strujom isključe kad dosegnu svoj operativni rok, ali je taj datum moguće produžiti svim nuklearkama ako se procijeni da su sigurne.
Inicijativu za nedjeljno glasanje pokrenula je švicarska Zelena stranka prije pet godina, tražeći da reaktori prestanu s radom nakon 45 godina aktivnosti.
Bez određenog roka “morate čekati da se dogodi kvar ili incident prije no što zatvorite nuklearke”, rekao je glasnogovornik inicijative Mathias Schlegel za AFP.
Glas “za” značio bi da se već iduće godine mora zatvoriti elektrana Benzau u sjevernom kantonu Aargau na njemačkoj granici, jer je u pogonu 47 godina. Ta elektrana s dva reaktora najstarija je operativna nuklearka na svijetu.
Elektrana Muhlberg, otvorena u bernskom kantonu 1972., također bi se morala zatvoriti iduće godine. Elektrana Gosgen u Slohthurnu s radom bi prestala 2024., a Leibstadt u Aargau 2029. godine.
tportal.hr
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare