Published On: Uto, ožu 28th, 2023

Svećenik iz HBK: 3-4% svećenika ima problem sa spolnim nagonom prema maloljetnicima

SVEĆENIK, psiholog te član povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba Josip Bošnjaković jutros je u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog rekao da je svećenika iz Sotina prijavljenog za seksualno zlostavljanje trebalo izolirati od doticaja s mogućim žrtvama.

Odgovorio je to na pitanje je li nadbiskup Hranić trebao maknuti župnika. Bošnjaković je rekao da bi tu situaciju promatrao iz perspektive žrtve, za koju bi bilo iznimno frustrirajuće da se, unatoč prijavama, ne događa promjena.

Koliko je učestalo seksualno zlostavljanje unutar Crkve?

Upitan je i o seksualnom zlostavljanju unutar Crkve, koliko je ono učestalo.

Bošnjaković je rekao da se može računati kako od 3 do 4 posto svećenika ima poteškoća sa svojim seksualnim usmjerenjem prema maloljetnim osobama. Dodao je da je među populacijom, prema istraživanjima, taj udio oko 4 do 5 posto.

“Nažalost, s time smo se suočili i unutar Crkve. Ono što mi u Hrvatskoj činimo, rekao bih da smo i mi tu na počecima, ali rekao bih da se čine vrlo dragocjene stvari: osnovano je povjerenstvo pri HBK, imali smo i stručni skup, imamo povjerenike za zaštitu maloljetnika, imamo edukacije kroz koje je prošlo 500 ljudi, svećenici, časne…. Smatram da je to jedna promjena”, rekao je Bošnjaković i dodao:. “Vjerujem da je potrebno vrijeme kako bi se mentalitet promijenio, ali radimo na tome.”

“Potrebna je javna isprika i pokajanje”

Rekao je da je materijalna nadoknada štete opravdana i potrebna, ali samo simbolična, naglasivši među ostalim važnost duhovnog obeštećenja.

“A to je javna isprika i pokajanje od strane nas u Crkvi i odgovornih osoba kako ne bismo umračili za žrtve i sliku Boga”, rekao je Bošnjaković.

“Ubili su Boga u žrtvama, pa neka tog Boga ožive u žrtvama”

U emisiji je gostovao i pročelnik Katedre moralne teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić. On je rekao da je pristup bio pogrešan.

“Crkva koja se oglašava vezano za seksualno zlostavljanje djece i maloljetnika govori samo o žrtvama. Klanja se žrtvama, ispričava se žrtvama, moli žrtve za isprike. Ubili su Boga u žrtvama, pa neka tog Boga ožive u žrtvama”, rekao je Matulić.

Matulić je rekao da je pedofilija opći ljudski fenomen koji se događa posvuda te da je njezin postotak među katoličkim klerom malo niži u odnosu na opću populaciju. Poručio je da počinitelja nikad ne smijemo odbaciti i prezreti, ali da žrtva mora stajati u središtu.

Matulić je dodao da ne postoji ništa svetije u Crkvi od nepovredivog, apsolutnog, urođenog, neotuđivog ljudskog dostojanstva svake osobe, a pogotovo nevine male djece, maloljetnika i ranjivih osoba koje su nisu sposobne braniti.

“Mi se pred tom žrtvom trebamo pokloniti”

“Takva vrsta agresije na ljudsku osobu obilježava je za cijeli život. Vi ne možete to jednostavno izbrisati”, poručio je.

“Nebitno je u kojoj dobi i iz kojeg vremena govori žrtva. Ako je žrtva tu, mi se pred tom žrtvom trebamo pokloniti, ispričati se i omogućiti da ta žrtva zadobije zadovoljštinu. A ono što se dogodilo ne možemo više popraviti, ali možemo tražiti načine da ublažimo sve te posljedice”, rekao je Matulić.

guest
nije obvezno
8 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
HR🇭🇷HBojovnik

najlakše je na Crkvu udariti ,sramota.

Neumska džamija bez torpeda

Ne kaki, i nama ostalim se sviđaju maloljetnice, nepošteno je tvrditi da se to dešava samo Božjim ovozemaljskim predstavnicima i ekspoziturama a Muhamed je bio eklatantan primjer pohote prema maloljetnicama 🙁

Kiseljak

Ovakvi su kreši dosli glave i sada rezi ko pseto

Anonimac

Kad su vidjeli da je jos osunneceni skutorcic, zsbolila ih glava od nateznjaaaa.

Lav iz Pionirske

Gluho bilo, ovih ćafira….

Neumska džamija bez torpeda

Ugledali se na Muhameda, taj nije praštao ni jednoj koja je mogla cijelu kiflu pojesti i šteku dohvatiti 😎 !!!

Sivi Soko

Trebalo je ludjaka maknut od zrtve I izolirat u Lepoglavi pa neka se nad njim izivljuju kao sto se on izivljavao nad jadnim djeteton.
To sto je svecenik nedaje mu imunitet.Da je to radio mom djetetu ne bi molio za oprost nego za zivot.

Sivi Soko

Samo da nadodam ne bi mi bolje prosao ni ovaj sto je zataskivao.