Šantić : Prvi put oči u oči…

Zapovjednik Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković ispitan je u slučaju ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića, potvrdio je sudac na ročištu pred Županijskim sudom u Bihaću gdje se sudi skupini pripadnika Armije BiH za ovo časnika čije tijelo nikada nije pronađeno.


Duje Šantić za Bljesak.info nakon ročišta rekao je kako mu je to ”bilo neobično jer on (Dudaković, op.a.) mora biti prvooptuženi”.

”Bili su svi optuženi, čak i ovaj koji je bio pobjegao u Nizozemsku, i on se pojavio. Mislio sam da do ovoga ništa neće ništa. Dodatna farsa je to što je ovo tretira kao civilni zločin, a ne ratni zločin. Jer da se tretira kao ratni zločin morao bi odgovarati Dudaković”, rekao jer Šantić koji je bio unakrsno ispitivan od odvjetnika Hamdije Abdića Tigra, te Dede Karabegovića.

”Ovaj drugi je bio malo oštar i bahat, ali je sudac to prekinuo”, rekao je.

Kaže kako je emotivno bilo jako teško biti na današnjem suđenju ali i da ga nitko od hrvatske politike u BiH nije kontaktirao kako bi mu ponudio pomoć, savjet ili barem podršku.

”Teško mi je bilo ući u sudnicu. Nisam ni ja od čelika. Jeste prošlo 26 godina ali prvi put se oči u oči susrećem s tim ljudima”, rekao je Šantić za Bljesak.info.

Rekao je i kako je slučajno dobio poziv na ovo ročište budući da se odselio iz Mostara pa mu je susjed javio da je pronašao omotnicu sa bihaćkog suda.

”Jako sam razočaran. Nas nitko nije iz BiH od predstavnika hrvatskog naroda kontaktirao, pitao treba li nam pomoć, neki savjet, nešto… Razočaran sam, ali i navikao sam da se ništa ne radi po tom pitanju. Jedini tko je cijelo vrijeme govorio o ovom slučaju pa i onda kad sam se ja sklonio od javnosti je Slaven (Raguž, čelnik HRS-a, op.a.)”, rekao je Šantić.

Podsjećamo, general Šantić nestao je u noći s 8. na 9. ožujka 1995. u Bihaću, nakon što ga je iz lokalnog zapovjedništva HVO-a na silu odveo optuženi Abdić sa svojim vojnicima.

Šantića su, prema izjavama svjedoka, odveli u hotel Sedra, gdje je razgovarao sa zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH Atifom Dudakovićem, a nakon toga mu se gubi svaki trag.

Ovaj slučaj je godinama bio zaboravljen, a otvoren je 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka. Svjedok je tada tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s neidentificiranim koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća, no nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.