Published On: Čet, kol 11th, 2022

Radončić pozvao Komšića da prošeta Širokim Brijegom: “Zamislite da Bošnjake predstavlja netko tko ne smije hodati Sarajevom”

 

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), gostovao je sinoć u emisiji Telering poznatog novinara Mate Đakovića.

Radončić je govorio o predstojećim izborima koji se održavaju 2. listopada, svađama Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, njihovom sukobu kojim “hrane” svoje biračko tijelo, odnosu Europske unije prema BiH, konfliktnoj politici iz Sarajeva prema Washingtonu, Bruxellesu, OHR-u, premijeru Federacije Fadilu Novaliću, odnosima Srbije, Hrvatske i BiH, poziciji Islamske zajednice u BiH, odnosno nedavnim burnim reakcijama prema uvaženom reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću.

 

– Svaki političar, ne samo Bošnjak musliman, nego i Hrvat katolik ili Srbin pravoslavac gleda da njegova vjerska zajednica, katolička crkva ili pravoslavna crkva budu na strani njegovog političkog projekta.

Znate da su mnogi političari koji su čak bili ateisti strašno zloupotrebljavali svoju vjeru i njene institucije da bi radili sve ono što je suprotno vjeri – ubijali, klali, pljačkali, silovali i tako dalje.

Želim reći da mi imamo u Islamskoj zajednici i u uvaženom reisu-l-ulemi Kavazoviću jednu ozbiljnu osobu, jednu ozbiljnu instituciju. Vjerojatno ste vidjeli da su pojedini lideri oporbe napisali otvoreno pismo efendiji Kavazoviću i ja mislim da je to pogrešno. Mi se ne trebamo boriti za glasove, trebamo se boriti za naklonost građana kroz ekonomske, političke i druge programe, a ne vršiti pritisak niti na jednu vjersku zajednicu „nemojte biti s njima, budite s nama“ – rekao je Radončić te dodao:

– Moramo imati toleranciju i ja se o tom pitanju nisam želio izjašnjavati i kada sam bio kandidat, na ovaj način da se napada Islamsku zajednicu, i kada su pred džamijama dijeljeni najgori pamfleti o meni.

Zašto? Vi morate kao građanin, kao političar, kao vjernik čuvati svoju instituciju, neovisno jeste li katolik, pravoslavac ili musliman. Nađite primjer da je neki hrvatski političar ili mađarski napisao takvo pismo papi ili kardinalu ili patrijarhu Pavlu ili njegovom nasljedniku.

Ja mislim da ponovo u Islamskoj zajednici imamo jedan stabilizirajući faktor, u moralnom smislu ono što je njihov posao i, naravno, ja se uvijek zalažem za ono da Bosna i Hercegovina bude sekularna država, gdje će se točno znati gdje je pozicija stranaka, državnih institucija, vlasti, a gdje je pozicija vjerskih zajednica. One su tu da nas uče duhovnosti, da nas uče moralu i to je jasno podijeljeno u svim europskim, pa i drugim zemljama svijeta.

– Ne mogu da ne spomenem reisa Kavazovića, dolazimo iz istog mjesta, odnosno školovao se u Tuzli, 1995. godine nakon Srebrenice, reis je izdao naredbu da Srbima nakon Srebrenice ne smije ništa faliti u Tuzli. Hoću reći, čovjek je mirotvorac, čovjek nije radikal, bilo bi grijeh takvog čovjeka uvesti u oružje za “ne daj bože”, ili da ne ponavljam sve što je rečeno – konstatirao je Đaković, na što je Radončić kazao:

– Ljudi ne znaju, pa ni veći dio mlađih Bošnjaka, muslimana, da je naš reisu-l-ulema Kavazović jedinstvena osoba u svijetu vjerskih autoriteta. Kada je bio u logoru, možete misliti, da čovjek koji je bio u logoru ima toliko tolerancije u sebi da uradi to što vi kažete, ili da stane u zaštitu kada je bilo kamenovanje predsjednika, odnosno premijera tada, Aleksandra Vučića. Zato vam kažem da i reisu-l-ulema Kavazović i Islamska zajednica jesu stabilizirajući faktor, ne samo unutar Bošnjaka nego i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Radončić je komentirajući razliku između Bakira Izetbegovića i Denisa Bećirovića, kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, kazao da Izetbegović u dva mandata na toj poziciji nije opravdao očekivanja.

– Nisam siguran da treba davati popravni nekome tko je imao dva mandata na toj poziciji, ne sumnjam u njegove dobre namjere, ali nije napravio rezultat.

Mi nismo, znači, postali jači politički faktor. Da je Hrvatskom 25 godina nakon rata upravljao sin Franje Tuđmana, Miroslav, ja vam tvrdim da ona ne bi bila članica Europske unije. To su strateške konstatacije, ništa osobno protiv Bakira Izetbegovića – kazao je Radončić.

Lider SBB-a je govorio i o izboru za članove Predsjedništva BiH. Na pitanje Đakovića, kako Srbima pojasniti da taj veći broj bošnjačkih glasova neće jednog dana izabrati i srpskog člana Predsjedništva, Radončić je odgovorio:

– To su ti strahovi koje podgrijavaju i pojedini političari iz RS i dok političkom scenom upravljaju strahovi ili matematika koja pokazuje da ti strahovi će jednoga dana biti realni, neke ideje koliko god da su pametne, koliko god da su napredne, vi morate ostaviti po strani. Živi se od sadašnjosti, hajdemo razmišljati o budućnosti. Jer vi morate imati posložene međuentitetske i međunacionalne odnose u BiH.

Ako želite da se BiH ekonomski razvija, ako ste prijatelj, ako ste patriot, hajdemo se natjecati , kažem vam ponovo, u izgradnji, u pravljenju dobrih stvari, u pravljenju pozitivne atmosfere. Dalje, ako vi želite biti predstavnik hrvatskog naroda ili član Predsjedništva iz tog korpusa, pa morate učiniti sve da Hrvati, ili barem dio njih, u vama vide svog predstavnika. Ne možete predstavljati Hrvate, a da nikada ne odete u Široki Brijeg, da ne odete u zapadnu Hercegovinu. Zamislite sutra da Bošnjake predstavlja netko tko ne smije hodati Sarajevom. To su realnosti. Može netko reći, Radončić priča stvari koje ne stoje, ali neka me demantira, neka me demantiraju. Neka prošeta.

Kompletan intervju pogledajte u videu.

guest
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Dođi sejdo, ima brlje, nema po,tur,adi… dođi

HR🇭🇷 HB
HR🇭🇷 HB
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 mjesec prije

namamit ga krnetinom,eto već velike razlike..

Kresimir !.!!.. svinj@r sm®do
Kresimir !.!!.. svinj@r sm®do
Šta ti kažeš na ovo?  HR🇭🇷 HB
1 mjesec prije

To je za vas rezervisano stoko pogana

HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!.. svinj@r sm®do
1 mjesec prije

Svinja se javila ,rook 🐷

Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

Pa nije predsjednik lud da ide u socio-političke propale regije da razgovara sa marginaliziranim i neintegrisanim kattollibanskim imigrantskim grupama. Nije ni predsjednik USA toliki luđak da ide u Los Angeles C.A. ili Chinatown, gdje bi ga neki luđački imigrant ubio.

Lola
Lola
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

Nitko luđi od vas bolešnjaka

HR🇭🇷 HB
HR🇭🇷 HB
Šta ti kažeš na ovo?  Lola
1 mjesec prije

nije to cijeli narod nego pojedinci

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Lola
1 mjesec prije

Nitko ni bolesniji od bolešnjaka !

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Šta radončiću , predsjednik muslimana tz bošnjaka ima hodati po širokom.On ne smije doći ni u Mostar sem na stari most .
Kavazović ga je i instalirao,pa prema tome neka šeta po sarajevabadu i goraždu .Komšić je tz bošnjački proizvod i neka ga oni koriste u svoje svrhe i nek ubuduće i zvanično predstavlja muslimane .

Kresimir !.!!.. svinj@r sm®do
Kresimir !.!!.. svinj@r sm®do
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Široki se nalazi u njegovoj državi. BOSNI I HERCEGOVINI

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!.. svinj@r sm®do
1 mjesec prije

Kojoj njegovoj državi .Pa komu smeta da dođe ,nitko.
Nego komšić zna da je glasovima tz bošnjaka izabran,tj podvalom umjesto hrvatskog člana pa ga strah da mu nešto ne urade.
Nek slobodno prošeta ,i tako nitko ne bi dirao u .g.o.v.n.a i prljao ruke lažovom i podmetačem.

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!.. svinj@r sm®do
1 mjesec prije

Dođi zlatni ljiljane u Hercegovinu…..to su ti heroji…hahahahaha…..

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!.. svinj@r sm®do
1 mjesec prije

Ne možeš u Široki ni ti ni on !
U stvari ti možeš na obilaznicu dovesti gnoj, drva, voće. .

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Ne može on ni u Kiseljak odkud ghovno i potiče !

Zoro
Zoro
1 mjesec prije

Nema Sejdu setnje ni po Herceg bosni ni po Republici Srpskoj. Moze setati od Hilidze do Kalesije. Ali ne po noci.

Bosnjacki odgovor
Bosnjacki odgovor
1 mjesec prije

Prošetat ćemo tenkovima kroz lišticu nikakav problem sa sve Željkom na kupoli samo što ubrzo šćepo neće moći kroz Sarajevo ni na romobilu

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bosnjacki odgovor
1 mjesec prije

Prvo se morate riješiti gladi u muslimanskom pojasu Gaze….

Bosnjacki odgovor
Bosnjacki odgovor
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

U eronetu štrajkovi, u elektroprivredi hzhb mole struju od EP BiH, ubijate se po grudama, ubijate se pred mupom u mostaru…
Sve nade stavili na pedera iz Izraela
Zaletili ste se nizbrdo sami, mi ne trebamo ni da vas guramo niti bilo šta da radimo, samo da pričekamo da se skotrljate sami

PS: treba iskoristiti ovu situaciju da se ubjede Bošnjaci na bojkot hrvatskih proizvoda. Ako do sada to nije bilo moguće sad je idealna prilika. Time ćemo ojačati naše firme, a uništiti hrvatske jer smo im mi jedino tržište.

Do konačne pobjede

Last edited 1 mjesec prije by Bosnjacki odgovor
Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Bosnjacki odgovor
1 mjesec prije

Treba hebat mater Hrvatima koji vas uzimaju na dnevnicu i tako vam daju nafaku, nafaku vam hebem !

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bosnjacki odgovor
1 mjesec prije

Bojkotovali ste vi i Hrvatsko more ,pa evo ne može se od vas proći po jadranu .
Čuj bojkotovati će hrvatske proizvode .De ne prosipaj se života ti .Bijeda ,nemate kud ,između srba i hrvata ste ,radite po Hrvatskoj i ti pričaš o bojkotu .
Poklopi se po tim klempavim ušima i šuti ,jer ako vas Hrvatska bojkotira vjeruj mi nigdje niste prispjeli .Dovoljno da vam oduzmu putovnice pa gledaj gdje ćeš sa bosanskom stići mazlume.

New Turac
New Turac
Šta ti kažeš na ovo?  Bosnjacki odgovor
1 mjesec prije

kakve vase firme. ne bi imali sta jesti da ne uvozite robu iz hrvatske. sikter sheronjo u 23% ushrani fildzan iz kojeg si izronio

Last edited 1 mjesec prije by New Turac
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bosnjacki odgovor
1 mjesec prije

Kojim tenkovima ,možda nacrtanim 😂😂Biserko jedan ,još sa željkom zvanim podvala 😂😂,e to bi bilo dobro ..
Što se tiče sarajevoabada nećete ni vi od ovih vehabija moći izaći .Odvešće vam i hanume ,dok vi podmećete hrvatima 😂😂

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Hebo li ti scepo n.a.n.u….ma.te.r vam obojici .jeebe.em

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

J.e.b.i svoju preskoči moju ,i dobro čuvaj hanume ,mogli bi ostati bez njih hihihihihihihi.

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Probo je Vedran sa hordama pa nije išlo !

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Bosnjacki odgovor
1 mjesec prije

Hahahahaha samo prvi ga nabavi I natoči gorivo….hahahahaha pot, ure osune, ćeno izdajničko BEZ IMENA…..u Herceg.možete doći samo na kružni tok da nam čistite svinjce….svinj,o osune, ćena.

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Bosnjacki odgovor
1 mjesec prije

Vedranee javiii see !

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bosnjacki odgovor
1 mjesec prije

Probaj muslicu doci tenkovima u hrvatske krajeve,pa ces usrst dimije.

New Turac
New Turac
Šta ti kažeš na ovo?  Bosnjacki odgovor
1 mjesec prije

nemate vi tenkove

HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
Šta ti kažeš na ovo?  New Turac
1 mjesec prije

ma da i imaju kakve koristi od njih i tih tenkića

never baklava
never baklava
1 mjesec prije

Ovaj Fahro je već stotinu puta provaljen. Hebe se njemu za Predsjedništvo BiH jer zna za dva puuuuuno važnija prijepora bez kojih od entiteta tzv. Federacija nema Bošnjakistana kojeg i on polutajno ljubi. Medi dok se ne dođe do prijepora Doma naroda i obnavljanja hrvatskog entiteta Herceg-Bosna. U ta dva prijepora, po Hrvate vitalno važna, Fahro je isti kao i svi drugi džamijaških graDŽana unitaristi i hegemonisti. Žalosno je ako Fahrinu podlost netko od Hrvata kao nešto dobro guta.

HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
1 mjesec prije

trgovc laže s osmjehom žena znamo kako ali ali nitko krupno ne laže kao pooture,istetoviraj si da ne smetneš.