Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

PUTIN BRILJIRAO UOČI SUSRETA S PAPOM FRANJOM ‘Bit ću potpuno iskren: ja sam bezgrešan, Bog me takvim stvorio’

Must Read

Vladimir Putin u srijedu je stigao u posjet Italiji, sastao se s premijerom Matteom Renzijem, a kasnije i s papom Franjom, a prije puta na Apeninski poluotok ruski je predsjednik dao intervju uglednom talijanskom listu Corriere della Sera u kojemu se pohvalio da je bezgrešan jer da je Bog učinio njegov život takvim da nema za čim žaliti.

Kako prenosi britanski Independent , Putin je Italiju upozorio da bi u interesu njezina naroda bilo održavanje prijateljskih odnosa s Rusijom. Pritom je odbacio kritike na račun vlastite zemlje oko njezine uloge u ukrajinskom konfliktu upirući prst u Zapad kao krivca za pogoršanje međusobnih odnosa. ‘Nismo mi uveli trgovinske i ekonomske restrikcije. Dapače, mi smo bili meta i morali smo uzvratiti zaštitnim mjerama’, kazao je Putin.

Glavni urednik talijanskog lista Luciano Fontanapriupitao ga je o likvidaciji oporbenog lidera Borisa Nemcova, odnosno o izazovima s kojima se danas oporbenjaci u Rusiji suočavaju, ponajprije zato što nemaju pristup vodećim televizijskim kanalima. ‘Kada bi imali nešto zanimljivo za reći, sigurno bi ih intervjuirali češće’, odbrusio je ruski predsjednik.

Pri kraju intervjua Fontana je Putina pitao sljedeće: ‘Postoji li potez za kojim žalite, nešto što smatrate greškom koju ne biste htjeli ponoviti?’.

Corriere opisuje da je Putin prije odgovora zastao te da su mu oči zatim zasjale pa je nježnim tonom odgovorio: ‘Bit ću potpuno iskren. Ne mogu se sjetiti bilo čega takvog. Čini se da je Gospodin sazdao moj život na način da nemam za čim žaliti.’

Papa pozvao Putina na iskren, velik trud za mir u Ukrajini

Papa Franjo pozvao je u srijedu ruskog predsjednika Vladimira Putina da uloži “iskren i velik trud” kako bi se ostvario mir u Ukrajini te mu darovao Anđela mira koji pobjeđuje sve ratove i govori o solidarnosti među narodima.

“Sveti Otac ustvrdio je da je potrebno učiniti velik i iskren trud kako bi se stvorio mir (u Ukrajini). Dogovorili su da je važno obnoviti ozračje dijaloga i da se sve strane trebaju angažirati na primjeni sporazuma iz Minska”, priopćio je Vatikan nakon 50-minutnog sastanka Putina i Franje.

Sporazum o prekidu vatre iz Minska u veljači su u bjeloruskoj prijestolnici potpisali vlada u Kijevu i proruski separatisti no međusobno se optužuju za njegovo kršenje, a Rusija redovito odbacuje optužbe Zapada da vojno pomaže pobunjenike.

Papa je Putinu darovao medaljon koji prikazuje Anđela mira.

“To je medaljon Anđela mira, izradio ga je umjetnik iz prošlog stoljeća. Taj Anđeo pobjeđuje sve ratove i govori o solidarnosti među narodima”, rekao je Papa.

Putin je Papi darovao zlatni vez, prikaz katedrale Sv. Spasitelja u Moskvi i rekao da je ta crkva bila porušena u sovjetsko doba, no da je ponovno izgrađena.

Vladimir Putin, koji je Papu već bio susreo u studenome 2013., kasnio je sat vremena u programu nakon sastanka s talijanskim premijerom Matteom Renzijem u Milanu na dan Rusije u sklopu svjetske izložbe Expo. Renzi je rekao Putinu da je Rusija potrebna svijetu zbog zajedničkog rješavanja problema, unatoč tomu što je ukrajinsko pitanje i dalje problem i izvor nesuglasica.

Vatikan i Papa neprestance pozivaju na mir u Ukrajini i na prekid rata među “kršćanskom braćom”, no Papu kritiziraju katolici u Kijevu jer nije izravno osudio rusku politiku u Ukrajini. (H)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -