Published On: Uto, lip 21st, 2022

Poslodavci iz Federacije uvoze radnike iz Nepala

Sve više dobivamo signale da poslodavci na domaćem tržištu rada ne mogu pronaći adekvatne radnike. Stoga u posljednje vrijeme bilježimo povećan interes poslodavaca za zapošljavanjem stranaca, kazao je za Fenu rukovoditelj Jedinice za analizu tržišta rada u Federalnom zavodu za zapošljavanje Omer Korjenić.

U Federaciji BiH su već izdane radne dozvole državljanima dalekog Nepala, i to u građevinskom sektoru za zanimanja armirač, betonirac, zidar i tesar. U kontekstu analize ponude i potražnje na tržištu rada, službe za zapošljavanje u BiH jednom godišnje provode anketiranje reprezentativnog uzorka poslodavaca.

– Na osnovu iskazanih potreba poslodavaca utvrđeno je da su najtraženija zanimanja sa srednjom stručnom spremom u 2022. godini: prodavač-trgovac, bravar, šivač, stolar, varilac, konobar, šivač, obuće, elektotehničar, tesar, kuhar, informatičar i strojarski tehničar. Kada su u pitanju fakultetska zanimanja to su diplomirani ekonomista, magistar farmacije i inžinjeri svih usmjerenja, istaknuo je Korjenić.

guest
nije obvezno
1 Komentar
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
🇵🇾👍🇵🇾

A šta ćeš kad muslimani-p,oturi,ce neće da rade, samo velika piva i ćućnuti pred prodavnicu.. 😁