Published On: Pon, pro 13th, 2021

PICULA: Ne bi bilo dobro da se BiH ponovno nameće cijeli paket ustavnih promjena

Europarlamentarac Tonino Picula gostovao je u Newsroomu na N1 gdje je govorio i o nestabilnostima u Bosni i Hercegovini gdje je rekao kako je sada prava prilika tzv. geopolitičkoj komisiji da intervenira u BiH zbog ponašanja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Svakako da smo zabrinuti, mi smo upravo ovdje u Strasbourgu u posljednjih mjesec i pol dana dva puta intervenirali upozoravajući europske institucije na situacije u BiH koje izlaze iz onog okvira kako je EU navikla da stvari ne funkcioniraju u BiH. Pri tome mislim na sve provokativnije poteze Milorada Dodika. Tražili smo da EU i sve njezine institucije počnu vrlo ozbiljno razmatrati određene aktivnosti kako ne bi bili iznenađeni eventualnom eskalacijom krize u BiH. Naravno da nema nikakve neizvjesnosti kada analiziramo ponašanje Milorada Dodika, on će nastaviti sa svojom politikom, no izvor neizvjesnosti je kako će međunarodna zajednica reagirati na ono s čime je Dodik suočava. Evo prave prilike tzv. geopolitičkoj komisiji da intervenira u prostoru koji graniči s EU”, rekao je na početku.

HRVATSKA BI TREBALA DATI SVOJU POMOĆ

Dodaje i kako u Hrvatskoj, očito, postoji više percepcija stanja u BiH:

“Ja se nadam da je to prije svega rezultat unutarnjopolitičkog rivaliteta u RH, a ne neka vrsta shizofrenog pogleda na BiH jer to bi doista bilo štetno za RH, koja mora biti itekako zainteresirana, najzainteresiranija od svih članica da BiH prosperira, odnosno da savladava sve prepreke. Sada se radi o održivosti kao zemlji i tu bi Hrvatska zaista trebala dati svoju pomoć i biti spremna”, veli i dodaje;

“Ja bih za početak bio zadovoljan da različita retorika, koja se može čuti u Hrvatskoj, ne pogoršava odnose u BiH. Naš strateški cilj mora biti jedinstvena BiH, ali BiH koja poštuje prije svega svoj Ustav, to je država dva entiteta, i tri konstitutivna naroda i u kojoj se svi moraju osjećati sigurno”.

Govorio je i o potencijalnom ulasku BiH u EU:

“Budimo realni, 26 godina nakon Daytonskog sporazuma nitko nije vjerovao da će takav sustav biti moguće održati u trenutku ulaska BiH u EU. To je bio sustav koji je zaustavio rat, no kako BiH pristupa EU, on je nametnuo određena ograničenja zemlji. Pravo je pitanje kako doći do određenih promjena u BiH, ne bi bilo dobro da se BiH još jednom nameče cijeli paket ustavnih promjena izvan BiH. Daytonske institucije pokazuju da ne mogu rješavati probleme u BiH.

Jedan od razloga zašto imamo lošu, napetu situaciju ne samo u BiH, nego u gotovo svim zemljama Balkana je i to apstiniranje institucija EU od nastavka proširenja EU. Nikome nije stalo do priključenja zemalja Zapadnog Balkana. Nije tu samo riječ o BiH, i Crna gora je već godinu dana u stanju nestabilnosti”.

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Mundzuk
Mundzuk
7 mjeseci prije

Daj ba Pikula odhebi. Još nam I ti trebaš.

Mc Haso, elitni buregdžija
Mc Haso, elitni buregdžija
Šta ti kažeš na ovo?  Mundzuk
7 mjeseci prije

Picula je još samo jedno Erdoganovo govance ali – neće ni on smrditi do vijeka 😉 …

DžafaPatrijot
DžafaPatrijot
7 mjeseci prije

Ovaj opet piculari !? Haj some metiljski, na proračunu eu- tornjaj sa vidikovca.

Mundzuk
Mundzuk
Šta ti kažeš na ovo?  DžafaPatrijot
7 mjeseci prije

Kakvih samo bilmeza ima oko nas.

Izmetbegović
Izmetbegović
7 mjeseci prije

Imamo lošu situaciju zbog islamskog radikalizma, piculiću..

Mundzuk
Mundzuk
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
7 mjeseci prije

Ma eu trening. Šuplja za šupljom…

većina
većina
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
7 mjeseci prije

…tacnije zbog vlaskih separatistickih ideja jos od 92…

Ganga🐉
Ganga🐉
7 mjeseci prije

Izborni nije cijeli paket

Pitic
Pitic
7 mjeseci prije

Bošnjaci su poslije rata ubjeđivani i ubjeđeni da su dobili državu BIH, kakvu im je obećao Alija. Bošnjacima niko nikad nije objasnio Dejtonski sporazum i kakva BIH je njim ustvari stvorena. Ta zabluda, pa posljedično namjera da se zabluda pretvori u stvarnost je u korjenu problema.

Mundzuk
Mundzuk
Šta ti kažeš na ovo?  Pitic
7 mjeseci prije

Da vi naivci… 30 godina za kaKira glasate.

Anonimac
Anonimac
7 mjeseci prije

na kojoj planeti ovaj zivi?