Published On: Sri, ruj 15th, 2021

PETRITSCH: Izborni bojkot Srba i Hrvata de facto bi značio kraj BiH

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Wolfgang Petritsch izjavio je da bi neuspjeh narednih izbora u BiH uslijed bojkota Srba i Hrvata značio “de facto kraj” te države.

„Ako naredni izbori propadnu zbog Srba i Hrvata, to bi mogao značiti de facto kraj države Bosne i Hercegovine“, rekao je Petritsch u intervjuu za bečki Die Presse, prenosi N1.

On je kazao da je dugogodišnje prisustvo visokog predstavnika u BiH imala „kontraproduktivan efekt“.

Kritizirao je prethodnog visokog predstavnika Valentina Inzka zbog donošenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici.

„Time žrtve nisu ništa dobile, a srpski bojkot svih državnih institucija paralizirao je zemlju. Događa joj se najveća kriza posljednjih godina“, rekao je Petritsch.

Bivši visoki predstavnik je kazao da je njeno rješavanje na plećima Christiana Schmidta, nasljednika Valentina Inzka.

„Ako se kriza ne riješi ubrzo, napori EU i SAD za donošenje novog izbornog zakona bit će ugroženi“, kazao je Wolfgang Petritsch./HMS/

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Šuško
Šuško
1 godina prije

Tako će i biti… ako Bog da

Tvrle
Tvrle
1 godina prije

Koliko se sjećam, ovaj i jeste izgledao malo pametniji i realniji od ostalih VP. Ne sjećam se neke velike afere i gluposti za vrijeme njegovog mandata. Incko i Ashdown i jesu bili najveći tupani. Jedan je iskompleksirani Slovenac, a drugi Irac i obojica su htjeli da budu veći katolici od Pape.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Tvrle
1 godina prije

Pa zar ovaj nije izvršio oružanu pljačku Hercegovačke banke.

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Tvrle
1 godina prije

Ovaj je bio najobičnije smeće. Upravo je on najzaslužniji za početak majorizacije nas Hrvata, ali ti kao netko tko nije Hrvat to nisi vidio, a niti osjetio. Sva njegova pamet se sastojala u tome kako muslimansko-hrvatsku Federaciju BiH pretvoriti u muslimanski entitet. Inače je i on iskompleksirani Slovenac koji se germanizirao. Iako ni on sam ne zna što je, jer je hrvatskim novinarima tvrdio da je on daljnjim porijeklom Hrvat

never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  Tvrle
1 godina prije

Slabo se sjećaš. Petritsch je po Hrvate zlo neviđino. S njim je zapoćeo ovaj fašizam od nametnutog Izbornog zakona.

Sažetak:

Dom naroda uspostavljen je Ustavom Federacije BiH usvojenim 30. ožujka 1994. To je ustvari rezultat nastao potpisivanjem Washingtonskog sporazuma. Izvornim Ustavom, Bošnjaci i Hrvati su bili definirani kao konstitutivni narodi. Dom naroda sastojao se od bošnjačkog i hrvatskog kluba, a svaki je imao 17 izaslanika. Izaslanike su birali zastupnici u županijskim skupštinama iz odnosnog naroda; bošnjački zastupnici birali su bošnjačke, a hrvatski, hrvatske izaslanike.

Međutim nakon odluke Ustavnog suda Federacije BiH o konstitutivnosti naroda od 2000. godine, visoki predstavnik Wolfgang Petritsch nametnuo je amandmane XXVII – LIV 30. lipnja i 1. srpnja 2000. Ovim amandmanima, određeno je, između ostalog, da se Dom naroda sastoji od klubova tri konstitutivna naroda i kluba ostalih, a odluke je moguće donijeti s trećinom zastupnika od 17 u svakom klubu naroda.

Potom je Robert Barry, šef misije OESS-a u BiH koji je organizirao izbore, nametnuo tzv. Barryjeve amandmane kojima je određeno da izaslanike u Domu naroda, bez obzira na njihovu nacionalnost, mogu predlagati i birati svi zastupnici u županijskim skupštinama. Time je postojanje Doma naroda kao zaštitnog mehanizma konstitutivnih naroda obesmisleno, jer o sastavu Doma Hrvata na državnoj razini odlučuju i puno brojniji Bošnjaci i Srbi, a na entitetskoj razini Bošnjaci, koji tako kontroliraju tu instituciju.

Amandmani su stupili na snagu 11. listopada 2001. Prvi opći izbori nakon promjene Izbornog zakona održani su mjesec dana kasnije.

Od tada pa svo do dan danas, zahvaljujući ovom navedenom duetu, imamo to što imamo. Triputa Komšića, Bošnje koje se predstavljaju Hrvatima i tako zauzimaju hrvatska mjestakao sve druge vidove velikobošnjačke majorizacije i unitarizacike.

never baklava
never baklava
1 godina prije

Petritschu grobaru Hrvata u BiH, rado bi ti mi sudili. Jer nema šanse onda makar mrš u tri fine ……..