Utorak, 16 travnja, 2024

NIKŠIĆ PRIZNAO: Lijanoviću ne mogu ništa, netko jak ga štiti…

Must Read

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH još nije dobila podatke o poljoprivrednim poticajima koje je davalo nelegalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, saznaje “Dnevni avaz”.

Podsjetimo, prvi dopis u kojem se traže podaci o iznosima poljoprivrednih poticaja, kao i vrijednostima otkupa žive stoke koje su plaćale određene firme poljoprivrednim proizvođačima, UIO je Ministarstvu proslijedio još početkom maja ove godine.

Zbog toga, u Upravi nevjerovatnom opisuju činjenicu da radi istražnih radnji koje provode u sklopu akcije “Meso”, ministar Jerko Ivanković Lijanović još nije dostavio dokumentaciju, već samo dio podataka potpuno neupotrebljivih inspektorima UIO.

 

 

 

 

U nastojanju da dobije neophodne informacije iz Ministarstva, Uprava je zatražila i urgenciju federalnog premijera Nermina Nikšića, ali ni to nije urodilo plodom. U nedavnom pismenom odgovoru Miri Džakuli, direktoru UIO, Nikšić je odgovorio da je Lijanoviću početkom jula već uputio urgenciju, ali da se njegova nadležnost završava “na pisanju akata”.

Druge agencije 

– Želim Vas obavijestiti da moja nadležnost završava samo na urgenciji, jer nemam ovlasti i mogućnosti da natjeram dotičnog ministra da vam dostavi tražene podatke. Ja ću opet reagirati i poslati urgenciju prema Ministarstvu – napisao je Nikšić u svom odgovoru Džakuli.

Zbog ovakvog odnosa vrha federalne izvršne vlasti, od dobro informiranog izvora saznajemo da su u Upravi odlučni u namjeri da dođu do traženih podataka na sve zakonski raspoložive načine, makar to značilo i “aktivnosti s drugim agencijama za provođenje zakona u BiH”.

U istom košu

U istom dopisu, Nikšić nije krio bijes što zbog skandala s nedostavljanjem podataka javnost njega i Lijanovića, kako je naveo, “stavlja u isti koš”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -