Published On: Sub, ruj 17th, 2016

MEYER: Ustavni sud BiH postao suštinski nebitan

Američki stručnjak za Balkan Steven Meyer u autorskom tekstu za Srnu istaknuo je da je Ustavni sud BiH postao suštinski nebitan u smislu ozbiljne, uvažene i zakonske institucije, i naglasio da održavanje referenduma o Danu Republike Srpske ne krši Ustav.
U tekstu pod nazivom “Dan Republike Srpske”, Meyer je naveo da Ustavni sud BiH nije ništa više od nastojanja da se podrže stavovi jedne etničke grupe ili druge.
Ustavni sud BiH uživa vrlo malo poštovanja ili potpore kao nepristrana pravna institucija i ona naprosto nema moć provođenja – što još jednom pokazuje neuspjeh Zapada da osmisli viziju BiH i neuspjeh države BiH, istakao je Meyer.
“Ustavni sud BiH postao je suštinski nebitan u smislu ozbiljne, uvažene i zakonske institucije. Sud i dalje ima troje sudaca` međunarodne zajednice`, koje kao što je slučaj i sa Vijećem za provođenje mira i visokim predstavnikom, predstavljaju neželjeno i nepotrebno vanjsko uplitanje u unutarnja pitanja BiH.
Štoviše, odluke Suda su često zanemarene “, naveo je Meyer. Iako su većina građana Republike Srpske, naravno, Srbi, formulacija referenduma ne sadrži zabranu kojom bi se spriječili muslimani ili Hrvati koji žive u Republici Srpskoj iskoristiti svoje pravo da glasaju.
“Na isti način, nema ništa u Ustavu što bi zaustavilo Vladu FBiH od održavanja referenduma u vezi s Danom Federacije”, istaknuo je Meyer.
Mejer je naglasio i da je davno prošlo vrijeme da se održi referendum o stalnom prisustvu Vijeća za provođenje mira i visokog predstavnika u BiH – čije je prisustvo snažan pokazatelj da su propali vizija zapadnih arhitekata Dejtona, institucije BiH i opredijeljenost ljudi jedinstvenoj državi.